vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Contractul pentru Casa Rusănescu, semnat şi de primarul Craiovei

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a semnat, miercuri, contractul de finanțare din Fonduri Europene nerambursabile privind reabilitarea și transformarea în muzeu a Casei Rusănescu. Marţi, edilul precizase pentru Jurnalul Olteniei că acest contract, cu o valoare de peste 11 milioane lei, fusese semnat de Ministerul Dezvoltării şi urma a fi semnat de Primărie.

De către Ministerul Dezvoltării a fost semnat, urmează să semneze ADR şi cu noi contractul pentru reabilitarea clădirii monument istoric Casa Rusănescu, actualmente Casa Căsătoriilor. După ampla reabilitare va fi transformat în Muzeul personalităţilor craiovene”, ne-a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Miercuri, contractul a fost semnat şi de edil, conform unui comunicat al Primăriei Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

CASA RUSĂNESCU (Casa Căsătoriilor) situată în zona centrală a orașului, pe Bulevardul Știrbei Vodă nr. 2, este o clădire de patrimoniu de interes local care apare în Lista Monumentelor istorice a Ministerului Culturii, având codul DJ-II-m-B-08126. Această clădire monument istoric a aparținut boierului craiovean Ștefan D. Rusănescu și datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind un reper arhitectural și stilistic semnificativ pentru arhitectura Municipiului Craiova. Restaurarea Casei Rusănescu și transformarea ei în Muzeul Personalităților Craiovene va aduce zonei o diversitate de vizitatori, atât rezidenți cât și vizitatori ocazionali. Primăria Municipiului Craiova a propus proiectul spre finanțare în vederea integrării monumentului istoric în viața socială și economică a orașului și transformarea lui într-un factor activ al vieții contemporane, prin redarea obiectivului de patrimoniu publicului larg și includerea acestuia într-un circuit cultural local. După reabilitare, Casa Rusănescu va permite desfășurarea unor multiple activități culturale, simpozioane, întâlniri cu tematici diverse, de cultură și artă sau de istorie. Spațiile de care dispune imobilul permit desfășurarea evenimentelor la interior, în special în sălile de la parter deschise către str. Unirii, stradă cu valențe pietonale, dar și în sala somptuoasă de la etaj, care are cea mai mare suprafață și reprezentativitate. Este posibilă extensia activităților de interior și în curtea clădirii care, prin amenajări și iluminat ambiental, poate oferi un cadru deosebit pentru activități culturale, mai ales în sezonul estival.

În cadrul proiectului se vor efectua lucrări de restaurare, consolidare și dotare a clădirii. După finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurare, în cadrul monumentului istoric se va amenaja Muzeul Personalităților Craiovene, care va fi dotat corespunzător funcțiunii de muzeu, atât cu dotări muzeale cât și cu dotări ITC și multimedia”, se arată în comunicatul Primăriei Craiova.

Valoarea totală a proiectului este, aşa cum v-am informat, de 11.098.633,51 lei.

Politica