vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Autoritățile din Caracal nu renunță la reabilitarea Casei „Hagiescu-Mirişte”

Autorităţile locale din Caracal vor să obţină fonduri europene pentru restaurarea, consolidarea, echiparea şi dotarea Casei „Hagiescu Mirişte” prin Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Iniţial, proiectul era pregătit pentru a fi depus pe Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, însă documentaţia nu a fost gata la timp. Finanţarea depăşeşte şase milioane de lei.
Cumpărată în paragină şi transformată prin grija magistratului Ion Hagiescu-Mirişte în una din cele mai frumoase clădiri din Caracal, casa aşteaptă un salvator, care să o readucă la viaţă. După ce a fost folosită timp de câţiva ani, bijuteria arhitecturală a fost abandonată de fostele administraţii.
Ion Hagiescu-Mirişte a studiat dreptul la Bucureşti şi la Paris, profesând apoi în capitala României şi în Buzău, iar mai târziu, în 1895, s-a stabilit în Caracal, reşedinţa judeţului Romanaţi. A fost prim-preşedinte al Tribunalului Romanaţi până în 1914, când a fost numit consilier la Curtea de Apel din Constanţa.
Pasionat de turism şi de artă, Ion Hagiescu-Mirişte a colindat nu numai România, ci şi Europa în lung şi-n lat, culegând din fiecare zonă diverse piese extrem de valoroase, pe care le-a adus la Caracal.
Impresionat de muzeele vizitate în calătoriile sale prin Europa, a cumpărat în anul 1900 de la Teodor Cazan o casă ruinată, pe care a amenajat-o după gustul său, dorind să o transforme într-un muzeu. Deoarece colecţionase foarte multe obiecte, dorea să înfiinţeze acest muzeu şi să-l doneze după moartea sa Prefecturii judeţului Romanaţi.

Politica