vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Kirk Douglas, despre viața la 102 ani

Duminică, 9 decembrie, lumea teatrului şi filmului l-a sărbătorit pe legendarul actor de teatru şi film Kirk Douglas, care a împlinit 102 de ani.

Considerat unul dintre puținele staruri de box – office autentice, Kirk Douglas a demonstrat, de-a lungul anilor, un talent robust şi puternic, o prezenţă fizică impunătoare, o inteligenţă a jocului, originalitate şi agilitate, fiind un tip născut parcă pentru roluri de erou.
Într-un interviu acordat agenţiei DPA din Los Angeles, Douglas vorbeşte despre viaţa lui la 102 ani şi despre preocupările pentru viitor. El este îngrijorat de lumea de astăzi şi de retorica discursului urii care a devenit prea comună.

În 1999, Institutul American de Film a publicat o listă a cu numele a 50 de legende din cinematografie din epoca de aur a Hollywood-ului. Numai 3 persoane de pe această listă sunt încă în viaţă: Sophia Loren, în vârstă de 84 de ani, Sidney Poitier, în vârstă de 91 de ani, şi Kirk Douglas, în vârstă de 102 ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Celebrul actor a avut patru fii cu două soţii: Michael (la fel de renumitul actor), Joel (producător de film), Eric (decedat în 2004) şi Peter (producător de film şi televiziune).

Kirk Douglas, pe numele adevărat Issur Danielovitch Demsky, a fost fiu al unor imigranţi evrei analfabeţi. Numele de familie l-a luat de la actorul pe care îl adora, Douglas Fairbanks.

După filmul care l-a făcut consacrat, “Spartacus”, el a fost considerat puţin “fanfaron, egocentric şi incapabil să suporte criticile, dacă îndrăznea cineva să i le facă”. De puţine ori a avut succes când a jucat eroi pozitivi, astfel încât s-a specializat în roluri negative. Şi a făcut pereche cu numeroşi actori pe marele ecran.

Deşi a fost nominalizat de mai multe ori la premiul Oscar, dar şi de alte trei ori la Premiile Emmy, Institutul American de Film i-a decernat, în anul 1996, un premiu onorific pentru întrega carieră, care i-a fost înmânat de regizorul Steven Spielberg. Acest premiu, alături de două Globuri de Aur un Urs de Aur onorific decernat de organizatorii Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, sunt cele mai importante distincţii din prolifica sa activitate actoricească.

În anul 1996, în viaţa lui Kirk Douglas încep să apară din ce în ce mai multe necazuri. Atunci, actorul a suferit un accident vascular cerebral, în urma căruia a rămas cu anumite dificultăţi de exprimare, dar şi cu probleme locomotorii, însă, cu siguranţă, suferinţa i-a fost mult alinată de faptul că Anne l-a dus la spital cu viteza și abilitatea ”unui pilot de Formula 1” şi, mai apoi, i-a stat alături în toată perioada necesară recuperării.

În anul 2001 este decorat cu Medalia Naţională a Artelor, iar în 2003, Michael și Kirk Douglas au jucat pentru prima oară împreună, în producţia „It Runs In The Family”/”În familie”.

În anul 2004, apare în viaţa sa o nouă încercare teribilă: pe 6 iulie, fiul lui Eric, actor de stand-up comedy, a murit în urma unei supradoze de droguri. Era anul în care Kirk şi Anne sărbătoreau 50 de ani de căsnicie, şi în care Anne și-a surprins soțul, îmbrățișând religia iudaică.

Pentru aniversarea de 102 ani, Kirk Douglas a spus că îşi doreşte ca lumea să fie un loc mai sigur pentru copiii şi nepoţii noştri.

Politica