vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Medici şi asistenţi din Slatina, la cursuri în Italia

780 de medici şi asistenţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, dar şi din cadrul cabinetelor de medicină de familie din judeţ vor participa la cursuri de formare profesională ce vor fi susţinute la Slatina, de profesori universitari. O parte va merge în Italia, pentru schimburi de experienţă. Prin perfecţionarea personalului medical se urmăreşte creşterea calităţii serviciilor medicale oferite oltenilor. Totodată, în cadrul proiectului a fost achiziţionată aparatură medicală ce a ajuns pe şase secţii ale unităţii medicale slătinene.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina este Centru de excelenţă pentru instruirea personalului medical, proiectul fiind cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Valoarea totală a proiectului este de 10.989.612,78 lei, cofinanţarea UE fiind de peste 9.279.116 lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Obiectivul proiectului este îmbunătăţirea nivelului de competenţe pentru nouă sute de medici şi asistenţi de la unităţi medicale din Olt, Piteşit şi Bucureşti.

Pe parcursul celor doi ani de implementare, medicii şi asistenţii implicaţi în proiect vor participa la mai multe cursuri de formare EMC, ce vizează domenii prioritare de sănătate precum: sănătatea femeii şi copilului, boli netrasmisibile majore, boli transmisibile, sănătate mintală, boli rare (inclusiv Genetica medicală).

În cadrul proiectului se vor derula programe de formare profesională, schimburi de experienţă sau de bune practici cu partenerul italian, Consorzio Italiano per la Ricerca in Medicina, un consorţiu de cercetare cu peste 15 de ani de experienţă în domeniul medical.

Astfel, în cadrul proiectului sunt recrutaţi 780 de medici şi asistenţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, aici fiind incluşi şi doctori şi asistenţi din cadrul cabinetelor de medicină de familie. Cu toţii vor fi instruiţi de profesori din Centrul Universitar Bucureşit, o parte urmând să meargă la schimburi de experienţă şi în Italia.

Astfel, zeci de doctori de la spitalul slătinean de pe secţiile Pediatrie, Neonatologie, Ginecologie, Psihiatrie, Centrul de Sănătate Mintală şi Laboratorul de Sănătate Mintală, Cardiologie, Dializă, Nefrologie, Oncologie, TBC, Diabet, Pneumologie, Medicină Internă, Endocrinologie, Boli Infecţioase şi Dermatologie vor merge la cursuri de perfecţionare în Italia.

Aparatură modernă pe patru secţii ale spitalului slătinean

Tot în cadrul acestui proiect cu fonduri europene s-a achiziţionat aparatură ce este necesară derulării acestui curs: şase tablete, şase laptop-uri, 40 de calculatoare, 40 de imprimante, un videoproiector, un ecran de proiecţie, trei copiatoare şi zece imprimante multifuncţionale laser.

Totodată, pe secţiile de Ginecologie de la nivelul spitalului slătinean au ajuns două ecografe cu sonde ginecologice, câte unul pentru fiecare secţie, valoarea acestora fiind de peste 357.000 lei.

Dermatologia va fi dotată cu un dermatoscop, cu o valoare de 10.710 lei, iar Pediatria, Neonatologia şi ATI de la SJU Slatina vor avea câte un vizualizator de vene, valoarea fiind de aprope 96.000 lei. A mai fost cumpărat un defibrilator automat, ce a ajuns la Terapie Intensivă, în valoare de aproape 33.000 lei.

Personalul medical ce va participa la acest proiect va avea la dispoziţie un manechin de resuscitare cardio-pulmonară pentru adulţi, un manechin de simulare neonatală şi un defibrilator portabil pentru a exersa.

Politica