miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi, 19 decembrie, pe Sfântul Ierarh Nicolae, căruia i se mai spune făcătorul de minuni. Sărbătoare este foarte importantă deoarece Sfântul Nicolae este un simbol al milosteniei, al generozităţii şi al faptelor bune.

Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în Turcia actuală. Părinţii lui au fost oameni înstăriţi, dar şi foarte credincioşi. Rămas orfan devreme, Sfântul Nicolae şi-a împărţit averea moştenită fără să păstreze nimic. El a ales să-şi dedice viaţa slujiri Domnului.

A devenit arhiepiscopul oraşului Mira din Lichia. Iar oamenii l-au considerat sfânt chiar din timpul vieţii. Două dintre minunile sale au marcat profund conştiiţa creştinilor şi stau la baza convingerii că Moş Nicolae aduce daruri. Se spune că o familie săracă avea trei fete.  Atunci când acestea au crescut, părinţii s-au gândit să le vândă într-un bordel.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sfântul Nicolae le-a salvat sufletele, punându-le la fereastră câte o pungă cu bani. Se mai povesteşte că Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, nişte marinari. Iar de atunci, aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Popularitatea sa a crescut atât de mult, încât, în Rusia aproape toate bisericile au colţ de rugăciune închinat Sfântului Nicolae.

Sfântul Nicolae este simbolul dărniciei, tot ce avea dădea săracilor. Este simbolul faptelor bune.

În popor există o tradiţie creştinească care spune că în această zi se dau daruri copiilor. Acestă tradiţie vine din credinţa că Sfântul Nicolae a fost şi protectorul copiilor. Mai veche este însă tradiţia pedepsirii copiilor neascultători cu nuieluşa lăsată în încălţările lor.

Moş Nicolae este considerat, în tradiţia bisericii creştine, adevăratul Moş Crăciun. Se spune că ierarhul Nicolae poseda puteri magice.

De Sfântul Nicolae se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească, dovada iertării greșelilor, după cum spun tradițiile populare.

Sfântul Nicolae este unul dintre numele cele mai îndrăgite si mai răspândite. Numele este format din cuvintele grecești Nike – victorie, biruință şi laos – popor, om ce face parte dintr-un popor victorios.

Politica