joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ROMANI KULTURA la Craiova

Muzică, dans, artă culinară, artă plastică şi o serie de ateliere de bijuterii şi nu numai, prin toate acestea, romii din Dolj s-au prezentat în faţa celorlalţi cetăţeni ai judeţului în cadrul primei ediţii a Festivalului ROMANI KULTURA la Craiova.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Național de Cultură a Romilor Romano – Kher, în colaborare cu Agenția Națională pentru Romi, Centrul de Cultură a Romilor Dolj și Primăria Municipiului Craiova, prin Casa de Cultură „Traian Demetrescu”.

Festivalul ROMANI KULTURA este o manifestare artistică cu program variat ce îşi propune ca temă centrală, promovarea identității romilor dar şi promovarea dialogului intercultural între minorităţile naţionale şi majoritare prin intermediul meşteşugurilor tradiţionale, muzicii, gastronomiei specifice și limbii, având ca invitați și reprezentanți ai altor etnii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe lângă toate acestea, tot la Craiova, a avut loc o conferinţă cu tema Contribuţia romilor la dezvoltarea statului român”.

Atunci când vorbim de acţiuni ce conţin elemente care vizează cultura romilor sau aspecte ce ţin de viaţa socială, de cele mai multe ori, instituţiile sau organizaţiile care se ocupă de problematica romă organizează totul în plan central, la Bucureşti. De ceva timp încoace, cei mai tineri ca să zic aşa avem acces la instituţiile reprezentative pentru minoritatea romă şi avem contact cu organizaţii care au în top managementul lor de asemenea oameni cu o deschidere mai mare şi cu o înţelegere mult mai aplecată faţă de ceea ce înseamnă probleme la nivel local şi am încercat de fiecare dată să venim mai aproape de firul ierbii” cum se spune”, a declarat Iulian Paraschiv, director de cabinet la Agenţia Naţională pentru Romi.

Mihai Neacşu, preşedintele Centrului Naţional de Cultură a Romilor „Romano Kher” a ţinut să aprecieze performanţele echipei de la Dolj a Partidei Romilor Pro-Europa şi a vorbit despre faptul că romii se simt români.

La aproape 800 ani de la prima atestare a romilor aici putem spune că suntem unii dintre cei mai români cetăţeni, avem un puternic sentiment de apartenenţă. Nu suntem deloc ca alte minorităţi, suntem extrem de relaxaţi cu identitatea de cetăţeni români şi cu aparteenţa la locurile acestea”, a spus Neacşu.

Preşedintele Partidei Romilor Pro-Europa Dolj şi expert local pentru romi, Romeo Tiberiade, a completat: „Între români şi ţigani nu trebuie să existe ei şi noi. Suntem „noi” toţi”.

El a continuat, referindu-se la festivalul cultural derulat la Craiova, afirmând că: „Pe lângă muzică, avem meşteri de etnie romă, autentici. Din păcate sunt tot mai puţini şi mulţumesc tuturor celor care muncesc să promoveze aceste culturi mai ales că sunt din ce în ce mai puţini romi meşteri”.

Conferinţa a continuat cu discuţii despre cum au contribuit romii la dezvoltarea statului român dar care sunt problemele legate de integrare încă existente.

Politica