joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Serafim Dumitru, fost colonel de armată, a lansat volum nou de poezie

Trecut de 90 de ani, fostul colonel de armată Serafim Dumitru continuă să scrie proză și versuri, ultimul său volum „Din Dragoste – Din gândurile mele” fiind lansat pe 30 octombrie la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.

Cuvântul de deschidere la lansarea volumului de carte l-a avut Andreea Enache, moderatoare la Biblioteca Județeană, care a evidențiat aportul autorului pentru numărul substanțial al cărților publicate până în prezent. Autorul a publicat 23 de volume de poezii și 6 volume de proză editate, iar volumul 7 de proză este gata de publicare.

Cunoscutul profesor Marian Niță, cu un palmares de peste 120 de volume de cărți apărute în domeniul biologiei, teologiei, istoricii și muzicii a scos în evidență stăruința și talentul autorului în compunerea versurilor armonioase cu figuri de stil, având o lirică atrăgătoare, care impresionează pe cititorii dornici de poezie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Col. Ioan Untaru, alintat „Confidentul”, un orator cu vocație în cuvântul început cu slava „Laudatiu” a adus în elogiu autorului volumul de poezie lansat. Vorbitorul a admirat farmecul poemelor compuse de autor cu vitalitate literară în elogiile de dragoste, istorice și patriotice ce se îndreaptă spre sufletul omenesc și captivează inimile cititorilor dornici de arta frumosului.

Avocatul Luca Marin, maestru în ale vorbirii, a subliniat înclinația nativă a autorului în compunerea de versuri sensible și subtile ce se referă la dragostea de viață. În prefața cărții, semnată de Prof. Doina Ionașcu, care este fiica autorului se precizează că autorul este atras de evenimentele istorice din trecutul îndepărtat al omenirii, de expansiunea Imperiului Roman, de luptele înverșunate dintre daci și romani, care l- au inspirat să compună poeziile: „Cetatea Antică” și „Podul lui Traian”, de la Drobeta Turnu Severin. În poemele compuse, autorul cântă iubirea, sentimentul sublim al vieții omului pe pământ, admiră antichitatea dominată de iluștrii înțelepți și filosofi celebri ca: Pitagora, Platon, Zenon, Heroclit, filosofi antici care au creat opere de valoare cu principii înțelepte, neschimbate până în prezent.

Dumitru Serafim s-a născut la 31.03.1925 în satul Bahna, comuna Vârciorona, judeţul Mehedinţi. A absolvit gimnaziul din Orşova, liceul din Caransebeş, a fost învăţător în comuna natală, secretar la Şcoala Militară Arad, şef de post în comuna Locusteni şi profesor la Şcoala Militară Oradea. Dar gândul său a fost mereu la scriitură.

Primele versuri le-a aşternut pe foaie la vârsta de 25 ani, pe când plecase să-şi urmeze cariera în slujba statului. Dorul de casă şi de părinţi i-au deschis sufletul către poezie. Mai apoi, iubita i-a fost muză timp de peste 60 de ani.

Politica