Executorul bancar și judecătoresc condamnat la peste 8 ani de pușcărie pentru fapte de corupție și fals, cu al doilea apel la Înalta Curte de Casație și Justiție

Executorul bancar și judecătoresc condamnat la peste 8 ani de pușcărie pentru fapte de corupție și fals, cu al doilea apel la Înalta Curte de Casație și Justiție

Pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a înregistrat al doilea apel al executorului bancar și judecătoresc Romeo Costinel Drăgan, după ce Curtea de Apel Craiova l-a condamnat, în octombrie, la 1 an și 5 luni de închisoare cu executare pentru fals material în înscrisuri oficiale. Tot aici se judecă și apelul declarat de bărbat împotriva unei alte sentințe prin care a fost condamnat în luna aprilie la o pedeapsă totală de 7 ani și 4 luni închisoare pentru infracțiuni de corupție.

Înalta Curte de Casație și Justiție va începe judecarea apelului declarat de executorul bancar și judecătoresc Costinel Romeo Drăgan împotriva celei de-a doua sentințe prin care Curtea de Apel Craiova l-a condamnat, la începutul lunii octombrie, la 1 an și 5 luni de închisoare cu executare. Primul termen a fost stabilit pe 14 decembrie.

Acesta este al doilea dosar deschis pe numele lui Costinel Romeo Drăgan, dosar în care a fost trimis în judecată anul trecut, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în primul dosar executorul bancar și judecătoresc fiind deja condamnat, pe fond, de Curtea de Apel Craiova, la 7 ani și 4 luni de pușcărie.

Reamintim că executorul bancar şi judecătoresc Costinel Romeo Drăgan a fost arestat preventiv pe 5 octombrie 2016, de magistraţii Curţii de Apel Craiova, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova. La sfârşitul lunii noiembrie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat că au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Costinel Romeo Drăgan, la data faptelor executor bancar şi judecătoresc, acuzat de săvârşirea a zece infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care şase în formă continuată).

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în perioada 2008 – 2015, inculpatul Drăgan Costinel Romeo, în calitatea sa de executor bancar şi judecătoresc, prin nerespectarea atribuţiilor de serviciu şi a dispoziţiilor legale, a dispus în mod abuziv de sumele de bani puse la dispoziţie de datornici în dosarele de executare. Astfel, din conturile bancare deschise în acest sens, inculpatul a efectuat transferuri de bani în conturile personale, dar şi ridicări în numerar. Mai mult, executorul judecătoresc, folosind mecanismul de fraudare de tip „suveică”, a utilizat o parte din banii încasaţi de la unii dintre datornici pentru a acoperi sumele de bani scadente, ce li se cuveneau unora dintre creditori. De precizat este faptul că, pentru toate aceste operaţiuni bancare inculpatul Drăgan Costinel Romeo nu a întocmit nici un fel de documente justificative, iar prin nedistribuirea acestor sume conform destinaţiei legale a fost produs un prejudiciu în dauna creditorilor implicaţi în procedurile de executare silită care se ridică la suma de 2.784.944,20 lei, au comunicat reprezentanţii DNA – Serviciul Teritorial Craiova. În cauză, procurorii anticorupţie au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparţin inculpatului Drăgan Costinel Romeo.

Dosarul s-a înregistrat pe 25 noiembrie 2016 la Curtea de Apel Craiova, cu propunere de a se menţine măsura preventivă şi asigurătorie dispusă în cauză. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au constatat atunci legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a inculpatului.

Dosarul a intrat în camera preliminară, iar pe 31 ianuarie 2017 instanța a admis o parte din excepțiile ridicate de inculpat, constatând o serie de nereguli în rechizitoriu cu privire la care au fost anunțați procurorii anticorupție. Între timp, printr-o hotărâre rămasă definitivă pe 27 februarie la Înalta Curte de Casație și Justiție, Costinel Romeo Drăgan a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Anchetatorii au remediat neregularitățile constatate de instanță, rechizitoriul fiind analizat din nou de judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Craiova care, pe 9 martie 2017 a decis că procesul poate începe.

Pe 18 aprilie a.c., Curtea de Apel Craiova a pronunțat sentința în dosar: „Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Drăgan Costinel Romeo în pedeapsa cea mai grea de 6 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, respectiv 1 an şi 4 luni închisoare, în final inculpatul urmând să execute pedeapsa principală de 7 ani şi 4 luni închisoare. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii şi a arestării preventive de la 04. 10. 2016 până la data de 27.02.2017”, se arată în încheierea de ședință a instanței. Instanța a mai decis ca inculpatul să achite despăgubiri și daune morale în valoare de aproape 1.300.000 lei părților vătămate și 21.500 lei cheltuieli judiciare către stat.

El a făcut apel, iar Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se judecă apelul, a amânat cauza pentru 27 noiembrie a.c.