joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Societatea Română de Dermatologie: Psoriazisul, o boală cu implicații complexe

Societatea Română de Dermatologie atrage atenţia cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Psoriazisului cu privire la consecinţele severe ale acestei boli cronice, sistemice, care afectează nu doar pielea, ci şi alte organe, ducând frecvent la complicaţii.

În cadrul campaniei „PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susţine-mă, apropie-te!”, Societatea Română de Dermatologie transmite mesajul că psoriazisul nu este o boală contagioasă, dar este mai mult decât o boală de piele, cu comorbidităţi multiple şi implicaţii severe la nivel psihosocial, profesional şi economic.

Specialiştii informează că boala poate fi controlată şi tratată dacă este bine gestionată iar în ceea ce privește tratament, România stă la fel de bine precum Germania, Franţa şi poate oferi pacienţilor cel mai bune terapii, tratamentele fiind accesibile – compensate, multe dintre ele gratuite.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vârsta medie de debut este situată în intervalul 15-30 de ani, însă psoriazisul poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii.

Pe platforma www.psoriazis.info şi pagina de Facebook „Afla totul despre PSO”, persoanele cu psoriazis, dar şi toţi cei interesaţi pot afla mai multe despre boală, pot adresa întrebări medicilor, primesc sfaturi din partea specialiştilor sau îşi pot împărtăşi povestea.

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, care apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori. Boala afectează în proporţii egale femei şi bărbaţi. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune, iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii.

Printre cele mai comune simptome se numără: leziuni roşii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme şi dimensiuni variate, bine delimitate; scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detaşează cu uşurinţă; piele uscată, uneori poate crăpa şi sângera; senzaţie de mâncărime, iritaţie sau arsură. Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară a spatelui. În anumite cazuri, psoriazisul se poate extinde şi la nivelul unghiilor sau palmelor sau pe oricare regiune corporală.
Psoriazisul a fost declarat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, împreună cu boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii.

Politica