Avionul prăbuşit în Indonezia era un aparat nou

Avionul prăbuşit în Indonezia era un aparat nou

Aeronava avea doar două luni şi 800 de ore de zbor. Este vorba de un aparat Boeing 737 MAX 8, o variantă mai eficientă energetic a lui Boeing 737, intrată în serviciul comercial anul trecut.

Se pare că avionul a avut o problemă tehnică în cursul zborului precedent, care însă a fost rezolvată în conformitate cu procedurile, a declarat directorul general al firmei.

Cursa JT610 a Lion Air, cu 189 de oameni la bord – între care doi bebeluşi, un copil şi opt membri ai echipajului – a pierdut legătura cu turnul de control la 13 minute de la decolare şi a căzut la circa 15 km nord în largul insulei Java din arhipelagul indonezian. Aparatul decolat la ora locală 06.20 (23.20 GMT, duminică) ar fi trebuit să aterizeze la Pangkal Pinang, pe insula Bangka, la ora 07.20.

Circa 20 de pasageri erau angajaţi ai Ministerului de finanţe, care se întorceau de la o reuniune, a confirmat ministerul.

Echipajele de căutare și salvare au găsit în apă resturi ale epavei și bunuri personale ale pasagerilor, printre care telefoane mobile, genți, haine, buletine și permise de conducere.

Lion Air a precizat că pilotul şi copilotul aveau peste 11.000 de ore de zbor, iar potrivit agenţiei indoneziene pentru meteorologie condiţiile meteo erau considerate sigure în momentul decolării.

Lion Air, creată în 1999, a fost scoasă de pe lista neagră a securităţii aeriene a Uniunii Europene în 2016. Singurul accident fatal în care a mai fost implicat un avion al său a fost în 2004, când un aparat MD-82 s-a prăbuşit la aterizare la Surakarta (insula Java) şi 25 din cele 163 de persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa.

Accidentul de luni este primul de pe plan mondial al unui aparat Boeing 737 MAX 8.