vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Inima de odinioară a Craiovei, în cenuşă

Inima de odinioară a Craiovei, Piaţa Veche, considerată „o bijuterie” aflată în centrul istoric şi înconjurată de clădiri importante, rămasă, după ani de nepăsare, una cu puţine magazine, neîngrijite, a fost lovită, din nou, de năpastă.
Zilele trecute, un puternic incendiu a cuprins acoperişul unei hale de aici. Pompierii spun că focul ar fi pornit de la o lumânare aprinsă. Incendiul a cuprins mai întâi cartoane şi hârtii, după care s-a extins la acoprişul unei hale. Locuitorii din zonă spun că oameni ai străzii ar fi aprins focul să se încălzească. Incendiul a distrus acoperişul halei dar şi mai multe bunuri.
„În urma incendiului a ars acoperișul confecționat din lemn cu învelitoare din țiglă pe o suprafață de aproximativ 300 mp, textile și carton.
S-au degradat: zugrăveala de pe pereți și tavane pe o suprafață de aproximativ 300mp, aparate electronice, obiecte sanitare și mobilier”, a declarat Florin Cocoşilă, purtător de cuvânt al ISU Dolj.

Piaţa Veche din centrul istoric al Craiovei a fost cândva un loc de pelerinaj pentru negustori, iar acum mai are doar câteva magazine, în clădiri neîngrijite, în care puţini se încumetă să intre.
Înfiinţată la jumătatea secolului al XVI-lea, la răspântia a patru drumuri principale, Piaţa Veche a Craiovei aproape că a dispărut. Pe vremuri, negustorii îşi aduceau aici mărfuri de tot felul, iar locul emana viaţă. Clientela era rafinată, datorită clădirilor din jur, precum restaurante, sedii de societăţi comerciale şi bănci. Lucrurile s-au schimbat în urmă cu 10 ani, când piaţa de zarzavaturi a fost retrocedată şi demolată. Terenurile, în mare parte, au fost retrocedate, iar ce a mai rămas cu greu se mai poate numi piaţă. Multe dintre standuri
au rămas abandonate, într-o stare dezolantă, iar în zonă a rămas doar amintirea a ceea ce a fost.


Mai sunt câteva magazine pe o străduţă, dar şi aici, spun localnicii, vânzătoarele stau mai mult afară la “o ţigară sau o poveste”.
Municipalitatea avea un plan pentru refacerea zonei, însă fostul primar al Craiovei, Olguţa Vasilescu, afirma că procesul va fi unul de durată.
„Noi vrem să o refacem exact cum este în centrul vechi. Asta ar însemna să dispară chioşcurile de acolo, dar este o situaţie de durată pentru că întâi trebuie să ajungem la o înţelegere cu proprietarii de chioşcuri şi în mod sigur vom avea şi câteva procese.
Încercăm să găsim o modalitate legală de a ne înţelege cu proprietarii. Acum identificăm şi terenurile retrocedate să vedem dacă ne inoportunează pe noi în intenţia de a face acolo o piaţetă. Dar este un lucru care ne preocupă şi, mai mult de atât, ne preocupă reabilitarea
zonei, a faţadelor clădirilor”, spunea Olguţa Vasilescu, în 2016.
În primăvara acestui an, Primăria a scos la licitaţie serviciile de proiectare pentru revitalizarea zonei din jurul Pieței Vechi, iar Studiul de Fezabilitate a fost realizat. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Craiova, incendiul nu va afecta proiectul de reamenajare a
zonei. Piaţa Veche a Craiovei, numită Târgul Vechi, Elca sau Krasnoff, a fost stabilită la răspântia a patru drumuri principale. La mijlocul secolului al XVI-lea, zona a devenit loc al pieţei permanente şi al Nedeiei, târgul anual care se desfăşura între 15 august şi 8 septembrie, de la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului şi până la Sfânta Maria Mică. La sfârşitul secolului al XVI-lea, piaţa s-a dezvoltat, tarabele au devenit prăvălii aşezate în funcţie de categoria de negoţ, iar în jurul ei se construiseră curţi boiereşti şi negustoreşti.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica