vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Celebrul Concert în Re major de Brahms cu un talent incontestabil, violonista Mălina Ciobanu

Stagiunea „Muzica uneşte!” (partea a II-a) propune pentru vineri seara, 19 octombrie, începând cu ora 19, un periplu muzical prin 3 epoci diferite: contemporană, clasică şi romantică. Sub bagheta maestrului Gian Luigi Zampieri, director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” Craiova, Orchestra Simfonică va interpreta Preludiu şi Fuga de Constantin Silvestri, compozitor subtil, modern şi Simfonia nr. 40, una dintre cele mai dramatice pagini mozartiene. Concertul în Re major pentru vioară de Brahms, un vârf al literaturii violonistice, va avea ca solistă pe tânăra Mălina Ciobanu, nume de rezonanță, cu peste 100 de recitaluri și concerte susținute până la vârsta de numai 19 de ani.

VINERI, 19 OCTOMBRIE 2018, ORA 19:00

Concert simfonic

Policlinica Buna Vestire Craiova

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”

DIRIJOR: GIAN LUIGI ZAMPIERI (ITALIA)

SOLISTĂ: MĂLINA CIOBANU (vioară)

În program:

Constantin Silvestri: Preludiu și Fuga

Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonia nr. 40 în Sol minor, K. 550

Johannes Brahms: Concertul în Re major pentru vioară și orchestră, op. 77

Preţuri bilete: 30 lei; 15 lei (elevi, studenţi, seniori)

Gian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. Lansat din anii studenţiei în cariera dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din România , precum şi din străinătate. A colaborat cu numeroşi solişti renumiţi, printre care Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Florin Ionescu-Galaţi. De la mijlocul anilor 80, s-a dedicat prezentării operei lui Astor Piazzolla şi este considerat de critică drept unul dintre experţii de seamă pe scenele internaționale: a realizat transcripții și orchestrații interpretate în toată lumea (Vladimir Spivakov, Lalo Schifrin, Jorge Calandrelli, Ettore Stratta etc.). Concertele sale sunt înregistrate și transmise de Radio România, RAI, Radio Vatican, Tv Spaniola, Radio Rusia, Uniunea Radiourilor Europene de la Geneva.

Intrat de foarte tânăr în lumea cinematografului, a îngrijit ediția italiană a filmului „Amadeus” de Miloš Forman (1985). Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia), dirijor invitat permanent și director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

La vârsta de 19 ani, Mălina Ciobanu are un repertoriu impresionant de premii şi concerte susţinute, şi este determinată să ajungă o violonistă de succes, dorindu-și ca propriul stil artistic să ajungă să fie recunoscut. Mai mult de 50 de premii vin să răsplătească un talent deosebit, dublat de o muncă tenace, perseverentă, a cărei finalitate este mereu performanța. De asemenea, tânăra violonistă are un palmares strălucit, cu peste 100 de recitaluri și concerte susținute în România, Austria, Grecia, Italia, Elveția, Germania, Spania, Franța. Anul acesta, tânăra violonistă a susținut recitaluri în cadrul Festivalului International Young Classic Europe (Germania), Pablo casals Festival (Franta), Encuentro de Musica de Santander (Spania), Chiemgauer Interferenzen SoNoRo (Germania), cât și în cadrul Turneului Național CoolSound (România). Mălina Ciobanu cântă pe o vioara Baldantoni împrumutată cu generozitate de către Societatea de Viori J&A Beares din Londra.

Născută la Iași, Mălina Ciobanu a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, la Colegiul Național de Artă “Octav Bancilă” din Iași. A studiat sub îndrumarea prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, iar din toamna anului 2017, aceasta este studentă a Academiei Barenboim – Said din Berlin, la clasa violonistei Mihaela Martin.

Preludiul (de Constantin Silvestri) prezintă o muzică densă, tensionată, cu teme de grotesc; Fuga, magnific construită, înregistrează o creștere bine gradată, într-o orchestrație luxuriantă, deosebit de eficientă. Ambele lucrări sunt definitorii pentru un compozitor subtil și modern, atașat preceptelor școlii românești contemporane”. (Petre Codreanu)

Criticii şi muzicienii din ultimele două secole s-au referit la Simfonia nr. 40 de Mozart ca la o lucrare tragică şi intens emoţională, în acest sens Robert Schumann atribuindu-i ca trăsături definitorii “lejeritate şi graţie elenă”, muzicologul britanic Donald Tovey considerând-o opera bufa, iar pianistul şi muzicologul american Charles Rosen, caracterizând-o “operă de pasiune, violenţă şi durere”.

Conceput în vara anului 1878 în staţiunea austriacă Pörtschach, Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 77 de Johannes Brahms i-a fost dedicat marelui interpret Joseph Joachim, care l-a prezentat în primă audiţie cu concursul celebrei orchestre “Gewandhaus” Leipzig sub bagheta compozitorului (1 ianuarie 1879). Declarat iniţial “împotriva viorii” de către violoniştii vremii, concertul se va impune treptat prin consistenta substanţă dramatică, arhitectura fără cusur şi tratarea eminamente simfonică, astăzi el fiind considerat un pisc al literaturii violonistice şi o mărturie grăitoare a luptei împotriva virtuozităţii gratuite.

Biletele pot fi procurate de la agenţia Filarmonicii „Oltenia” Craiova (program luni-vineri, orele 10:00-18:00), Calea Unirii nr.16, telefon 0251 414 698.

Filarmonica „Oltenia” Craiova

Politica