vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Situație incredibilă într-o primărie din Gorj. Fără bani de salarii după ce și le-au majorat

O primărie din Gorj a rămas fără bani de salarii. Angajații comunei Albeni nu și-au încasat banii pe lunile iulie și august, din cauză că fondurile din bugetul local, sunt pe sfârșite.

Primarul comunei Albeni, Ionuţ Stan (UNPR), a convocat o şedinţă a Consiliului Local pentru a se aproba diminuarea salariilor cu 20%. Acesta se află în conflict cu unii consilieri locali, iar mulți dintre ei nu mai participă la ședințe. Din această cauza, măsura reducerii fondurilor bugetare nu a putut fi votată.

Primarul a explicat că „Joi este o şedinţă de Consiliu Local în care am propus din nou diminuarea salariilor. Sper să se prezinte consilierii şi să analizăm această problemă. S-a încheiat un proces verbal cu salariaţii, care a fost încheiat de către reprezentantul lor, iar toţi au semnat că sunt de acord cu diminuarea salariilor cu 20%“.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primăria are 18 angajați, dintre care două asistente comunitare care sunt finanțate de Direcția de Sănătate Publică. Salariile au fost majorate cu coeficientul maxim, fără să se țină cont de bugetul comunei. Cel mai mic salariu al unui funcționar este de 3.300 de lei.

De altfel, edilul comunei a mai spus că „Angajaţii au beneficiat de majorări salariale, în urma apariţiei noii legi a salarizării personalului bugetar, cu toate că nu s-a ţinut cont de bugetul iniţial, de veniturile care se înregistrează. Unele salarii s-au dublat, iar altele s-au majorat cu 35-40%. S-a mers pe coeficientul maxim. Am discutat cu angajaţii şi cu contabilul instituţiei, dar ei au făcut exact invers de ceea ce discutasem, pentru a ne încadra în bugetul iniţial aprobat, aşa cum spunea şi legea. Salariile personalului încadrat pe studii superioare pornesc de la 3.300 de lei net, iar muncitorii au salarii de 2.400-2.500 de lei, în timp ce şoferii încasează 1.900 de lei. Sunt salarii foarte mari faţă de cele ale unor funcţionari din cadrul unor primării de localităţi urbane. Nu avem venituri decât din impozitele plătite de cetăţeni, pentru că mina s-a închis, iar activitatea petrolieră s-a redus foarte mult“.

Primarul Stan a explicat că, în ciuda faptului că salariile se vor diminua, tot nu vor exista bani suficienți pentru a li se da angajaților până la sfârșitul anului. Singura speranță ar fi rectificarea bugetară. „Fondul de salarii lunar este de 95.000 de lei. Chiar dacă o să diminuăm salariile cu 20% tot nu o să reuşim să plătim salariile până la finalul anului. Poate ne ajută Dumnezeu să primim bani la rectificarea bugetară din octombrie sau noiembrie. Nu vreau să se ajungă la restructurări de personal. Problema este că trebuie să achităm în primul rând cofinanţările pentru investiţiile care se desfăşoară. În contul primăriei mai există o sumă de aproximativ 1,7 milioane de lei, dar sunt de achitat utilităţile şi cheltuielile de funcţionare, cum ar fi combustibil pentru microbuzele şcolare“, a spus Ionuț Stan.

Toți angajații primăriei au întrerupt munca, săptămâna trecută, și au fost în audiență la prefectul județului Gorj, pentru a-i prezenta situația.

Sursa Foto- Adevarul

Politica