vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Începe vaccinarea gratuită. Primii imunizați sunt medicii

Doljul primește prima tranșă a vaccinului antigripal. 3.000 de doze vor fi utilizate, într-o primă etapă, pentru imunizarea personalului medical. Pentru populația generală, vaccinurile sunt așteptate la mijlocul lunii viitoare.

Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj, Ștefan Popescu, a explicat, pentru Jurnalul Olteniei, că, la nivel național, în această primă etapă sunt distribuite 90.000 doze de vaccin antigripal, județului nostru fiindu-i repartizate acum 3.000 de doze.

Vin primele 3.000 de doze, ca și anul trecut, pentru personalul medical și cel din unitățile de ocrotire întrucât angajații de aici sunt primii care trebuie să se vaccineze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vaccinurile gratuite destinate populației vor fi distribuite în patru tranșe, începând cu 15 octombrie și până pe 28 octombrie. În Dolj se estimează un necesar de 35.000 doze.

Anul trecut, greu, dar am reușit să facem 35.000 de vaccinuri. Sper ca și anul acesta să reușim. Dacă merge bine și este adresabilitate mai solicităm”, a mai afirmat Ștefan Popescu.

Conform datelor publicate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Dolj, în sezonul anterior au fost vaccinate în total 36.495 persoane.

Vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei și în special a complicaţiilor datorate infecţiei gripale. Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc de complicaţii datorate gripei și pentru persoanele care îngrijesc aceste persoane,care beneficiază de vaccine gratuit prin cabinetele medicilor de familie: persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane; gravide; Medici, cadre sanitarie medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire(copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt; toate pesoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani”, arată specialișitii în sănătate publică.

Aceștia mai spun că, în afara acestor grupe de risc, care beneficiază de vaccin gratuit, vaccinarea antigripală este utilă şi pentru celelalte persoane, care pot procura vaccinul din farmacii.

Politica