joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Inflaţia anuală a urcat la 5,1% în august

Preţurile de consum în luna august 2018 comparativ cu luna august 2017 au crescut cu 5,1% a anunţat, marţi, Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat de presă.

Creşterea din august s-a făcut pe fondul majorării cu 6,78% a preţurile la mărfurile nealimentare, cu 4,15% a celor alimentare şi cu 2,61% a serviciilor.

Mai mult, faţă de finele lunii decembrie 2017, preţurile din august erau cu 2,22% mai mari, ca urmare a majorării cu 3,21% a preţurile la mărfurile nealimentare, cu 1,56% a serviciilor şi cu 1,23% a mărfurilor alimentare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În august, preţurile s-au majorat cu 0,28%, comparativ cu iulie, datorită creşterii cu 0,66% a preţurile la mărfurile nealimentare şi cu 0,13% a serviciilor, deşi mărfurilor alimentare au scăzut cu -0,17%, se arată în comunicatul de presă al INS.

De asemenea, faţă de luna precedentă, în august, IPC (Indicii preturilor de consum) fără preţurile la băuturi alcoolice şi tutun a crescut cu 0,3%, IPC fără combustibili cu 0,32%, dar a scăzut IPC fără preţurile la produsele ale căror preţuri sunt reglementate cu -0,05%. În aceeaşi perioadă, IPC fără preţurile la legume, fructe (septembrie 2014, grupa de fructe include pe lângă fructele proaspete şi citricele şi alte fructe meridionale), ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate (produse ale căror preţuri sunt reglementate), băuturi şi tutun a crescut cu 0,1%, iar IPC fără preţurile la legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate s-a majorat cu 0,09%.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost de 4,7% în august.

Faţă de luna precedentă, în august, IPC fără preţurile la băuturi alcoolice şi tutun a crescut cu 0,3%, IPC fără combustibili cu 0,32%, dar a scăzut IPC fără preţurile la produsele ale căror preţuri sunt reglementate cu -0,05%. De asemenea, în aceeaşi perioadă, IPC fără preţurile la legume, fructe (septembrie 2014, grupa de fructe include pe lângă fructele proaspete şi citricele şi alte fructe meridionale), ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate (produse ale căror preţuri sunt reglementate), băuturi şi tutun a crescut cu 0,1%, iar IPC fără preţurile la legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate s-a majorat cu 0,09%.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost de 4,7% în august.

Politica