joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Zeci de şcoli vor funcţiona în noul an fără autorizaţie

Zeci de şcoli şi grădiniţe din judeţul Dolj încep noul an şcolar fără autorizaţii sanitare, pentru că au WC-uri în curte și pentru că nu au apă curentă, ori fără avize ISU de securitate la incendiu. Cu toate acestea, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj spune că nu vor fi probleme.

În ultimele zile, echipe mixte înfiinţate prin ordin al Prefectului au verificat unităţile de învăţământ din judeţul Dolj pentru a vedea dacă sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar.

În perioada 30 august – 4 septembrie, echipe mixte formate din reprezentanți ai ISJ Dolj, ai Instituției Prefectului și ai unităților administrativ teritoriale au verificat unitățile de învățământ din județ. A fost verificat stadiul igienizării unităților de învățământ, stadiul aprovizionării cu combustibil solid pentru sezonul rece, dacă există autorizații sanitar veterinare pentru funcționare, dacă au aviz sau autorizație ISU. De asemenea s-au mai verificat dotarea cu mobilier adecvat a sălilor pentru clasele pregătioare și existența sistemului de supraveghere video, a paznicului și respectiv a împrejmuirii spațiilor școlare”, a declarat Monica Sună, inspectorul şcolar general al ISJ Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit acesteia, zeci de unităţi de învăţământ din judeţ vor fucţiona şi anul acesta fără autorizaţie sanitară.

Legat de autorizația  sanitară de funcționare,  91 de unități școlare nu o dețin.  Dintre acestea, nouă sunt unități cu personalitate juridică și 82 sunt structuri ale acestora. Principala cauză că nu au autorizație este fie că nu există apă potabilă, fie că toaletele sunt situate în curte. Faptul că nu există apă potabilă, însă, vorbim despre structuri din mediul rural. Sunt cazuri unde nu există fântână în spațiul respectiv de învățământ, dar elevilor li se asigură apă pentru că au fost încheiate contracte cu firme care aduc apa potabilă în unitatea respectivă”, a mai precizat şefa ISJ

Nici la avize ISU nu stăm mai bine. Mai multe unităţi de învăţământ nu au obţinut avizul de securitate la incendiu, dar Monica Sună spune că nu este cazul de îngrijorări întrucât în toate şcolile există extinctoare: „În ceea ce privește autorizația ISU, cea pentru încendiu, 52 de structuri școlare nu o au, dar faptul că o clădire nu are asta nu înseamnă că elevii sunt neapărat în pericol întrucât în toate clădirile există stingătoare în caz de incendiu. Lipsa autorizației înseamnă faptul că respectiva unitate nu îndeplinește fie un criteriu fie mai multe criterii necesare pentru a obține acea autorizație”.

Şase şcoli şi grădiniţe din judeţul Dolj nu mai există din acest an, ca urmare a reducerii numărului de elevi. Este vorba despre Grădiniţa nr.2 Daneţi, cea din Răcarii de Sus și școli din Dăbuleni, Velești și Melinești, din această comună fiind vorba despre două școli.

Pentru anul școlar viitor, rețeaua școlară nu a suferit modificări majore. Vom funcționa, pentru învățământul de masă cu 187de unități de învățământ cu personalitate juridică, patru unități de învățământ special și 22 de unități în învățământul particular. Referitor la învățământul de masă, cele 187 de unități cu personalitate juridice au avut arondate, anul trecut, 373 de structuri. Pentru anul școlar 2018-2019 avem o mică modificare. Avem acum un număr de 367 de structuri. Rețeaua școlară se propune de către consiliile locale din județ. Din cauza faptului că numărul elevilor se află pe o pantă descendentă, anumite consilii locale din județ au cerut aviz din partea Inspectoratului Școlar Dolj pentru închiderea anumitor structuri. De aceea a scăzut numărul structurilor școlare. Din punctul nostru de vedere, procedând astfel, crește calitatea actului educațional, elevii urmând a se deplasa la structurile de centru cu ajutorul microbuzului școlar. Astfel a scăzut și numărul de clase cu predare simultană”, a mai declarat Monica Sună, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Politica