marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Agricultorii care au dat Ministerul Mediului în judecată: „Din 2016 au să ne plătească daune”

Agricultorii olteni care au dat în judecată Ministerul Mediului au de luat bani, din despăgubiri, după ce animalele sălbatice le-au distrus culturile, încă din 2016, a explicat pentru pentru Jurnalul Olteniei, Marin Rizescu, unul dintre agricultorii păgubiți.
”Sunt mai multe dosare deschise. Din 2016 au să ne plătească daune. Asta cerem să pună în aplicare deciziile de plată la procesele verbale de daună. Sunt trei societăți care exploatează teren pe raza comunei Poboru, care cred că au peste nouă miliarde de lei vechi”, a spus Marin Rizescu.
Potrivit acestuia, pagube au fost produse atât de mistreți cât și de alte animale sălbatice, precum căprioare și lopătari. După primele pagube înregistrate oamenii au cerut sprijinul primăriei care a dispus înființarea unei comisii care să verifice situația la fața locului. După stabilirea pagubelor, s-a solicitat Gărzii Forestiere o decizie de plată a despăgubirilor. Pentru că nu s-a dat, oamenii au acționat în instanță Garda Forestieră. Ulterior, conform lui Rizescu, au fost emisie deciziile însă acum, spune agricultorul, Ministerul Mediului s-a îndreptat cu acțiune în instanță împotriva Primăriei Poboru și a Gărzii Forestiere pentru că au stabilit ca oamenii să primească despăgubiri.
„Să zicem că eu aș fi un caz fericit, că am firmă, deși și eu am cheltuit la bani cu avocații…dar oamenii de rând? Ei ce fac? Că muncesc ca să aibă ce mânca animalele sălbatice pe care vin ei apoi și împușcă pentru că le place vânatul”, a mai afirmat Marin Rizescu.
Reamintim că la trei societăți pagubele ar fi ajuns la 9 miliarde de lei vechi, iar oamenii susțin că au deciziile de plată la procesele verbale de daună încă din 2016 și că Ministerul Mediului refuză să le pună în aplicare. Acum încearcă să-și primească banii prin instanță.
Păgubiți sunt și ceilalți agricultori din localitate. De mai mulți ani culturile lor sunt distruse de animalele sălbatice.
Primarul comunei spune că a expus problema și parlamentarilor din zonă, dar fără rezultat.
„Știu că se uniseră vreo trei-patru. Oamenii sunt disperați, nu știu ce să mai facă. Societățile agricole au înregistrat daune de miliarde și au procese pe rol. Și noi ne-am implicat, am chemat parlamentari să le expunem situația și să vedem ce soluție legislativă există pentru micșorarea efectivelor, că asta ar fi singura soluție. Nu s-a rezolvat nimic. Cei care administrează fondul de vânătoare nu colaborează cu noi așa cum ne-am dori. Îi chemăm să semneze procesele verbale de daune și vin peste două săptămâni, iar oamenii nu mai pot depune la timp documentele. Nu procedează corect”, a declarat Iulian Bărăscu, primarul din Poboru.
O soluție, potrivit acestuia, ar fi micșorarea efectivelor de animale sălbatice care trăiesc în pădurile din zonă, fie prin creșterea cotei de vânat, fie prin relocarea lor în alte păduri.

Politica