sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Creștere alarmantă a cazurilor de West Nile. Dezinsecția nu dă rezultate

Numărul cazurilor de West Nile înregistrate în județul Dolj a crescut alarmant în doar o săptămână. Șase noi cazuri de infecție cu virusul transmis de țânțari au fost confirmate în Dolj. Până în prezent, 11 doljeni au contactat virusul.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj anunță că cele șase noi cazuri au fost confirmate în data de 16 august. Pacienții au fost internați în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Craiova, evoluția stării lor de sănătate fiind favorabilă. „Joi am primit alte șase confirmări de la București. Este vorba despre adulți cu vârste între 59 și 81 de ani, doi din Craiova și patru din județ, respectiv Dăbuleni, Almăj, Bucovăț și Valea Stanciului. Pacienții erau internați de două săptămâni în spital, evoluția fiind una bună”, a declarat Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Alte două persoane așteaptă rezultatele analizelor pentru a afla dacă au fost sau nu infectate cu West Nile.
Anterior, în județ au fost confirmate cinci cazuri: o femeie de 80 de ani, din Calopăr, o alta de 61 de ani, din Daneţi, o femeie, de 62 ani, din Craiova, un bărbat de 58 de ani, tot din Craiova, şi unul de 42 de ani, din Drăgoteşti.
„Infecţia cu virusul West – Nile este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie care în majoritatea cazurilor este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestări de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar. Copiii sub 15 ani nu sunt afectaţi.
Pentru prevenirea infecţiei cu virusul West – Nile, Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei: să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă; să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută.
În cazul în care o persoană  prezintă semne de boală (febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare) sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, aceasta trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical”, transmite DSP Dolj.
În Craiova, deși s-au făcut dezinsecții oamenii reclamă că sunt foarte multe astfel de insecte. Conform reprezentanților Salubrității, produsul folosit este Aqua K-othrine, substanță din grupa a treia de toxicitate, avizată de Ministerul Sănătății.

Politica