joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Giugea: Am pus la Agricultură un păcălici național care pupă toate mătușile prin târg

Ministerul Agriculturii este condus de un comunistoid incompetent care nu a luat la timp măsuri în privința pestei porcine, este de părere deputatul PNL Nicolae Giugea.

Deputatul liberal Nicolae Giugea a susținut, vineri, o conferință de presă la sediul de la Dolj al partidului. Între altele, Giugea l-a criticat dur pe ministrul Agriculturii, Petre Daea.
„Și-a revenit domnul ministru Daea. A început iar să fie starul, să facă breaking news și i-a reușit din plin. De un an și jumătate de când e ministrul Agriculturii, am spus că este un comunistoid care a știut numai să execute și nu are inițiativă și nu are viziune. Am rămas surprins cum pe unul care alerga tractoriștii, înainte de ”89, și inginerii agronomi și zootehniștii, în ziua de Paști, să nu cumva să stea mai puțin de 12 ore la serviciu și să fie declarată „zi record” ziua respectivă, acum îl punem să răspundă de tot ce înseamnă agricultura României care este o ramură distinctă a economiei românești, extrem de importantă. Noi am pus un păcălici național care să conducă destinele agriculturii, un ministru al iarmaroacelor oboarelor și târgurilor săptămânale, un colecționar național de dulceață și ciorapi de lână, care pupă toate mătușile prin târg, mănâncă din portbagaje”, a spus Giugea.
Acesta l-a acuzat de incompetență pe Daea, dar și pe ceilalți care ar fi trebuit să intervină la timp în privința pestei porcine scăpată acum de sub control.
”Primele cazuri au fost semnalate din 2017 în Satu Mare și în Deltă. Nu a luat nimeni nicio măsură. Și acum ne trezim că avem peste 500 de focare de infecție. Abia în iulie 2018 s-a decis închiderea târgurilor de animale. În tot acest timp virusul s-a răspândit, iar acum situația a scăpat de sub control. România nu va mai avea dreptul să exporte carne de porc. Și, cum experiența altor țări ne arată că eradicarea pestei porcine africane durează zeci de ani, rezultă că sectorul de prelucrare a cărnii de porc va fi distrus în următoarele decenii”, a afirmat deputatul.
El crede că autoritățile au luat măsuri abia când pesta porcină a început să amenințe județul Teleorman.
„Ceea ce e și mai grav este că am impresia că lucrurile s-au desfășurat în felul următor:
– Bă Petrică!
– Da, tovarășul Liviu
– Mă, nu s-apropie, mă, pesta asta de Teleorman?
– Ba da, tovarășul Liviu, a ajuns în județul Ialomița.
– Aha! Da, dar eu am fermă de porci în Teleorman. Aoleu!
Și abia atunci s-a sesizat domnul Daea că avem pestă porcină africană în România”, a spus Giugea.
Pesta porcină africană s-a extins în 98 de localităţi din opt judeţe, fiind confirmate în total 545 de focare, însă în zona de sud-est a României evoluţia bolii este extrem de agresivă, potrivit datelor anunţate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor .
Până la aceasta dată au fost ucişi 61.594 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei, iar despăgubirile acordate până în prezent se ridică la 148.140 lei.
Tot în cadrul conferinței de presă de vineri, deputatul liberal Nicolae Giugea a prezentată activitatea sa parlamentară. Din 2016 și până acum Nicolae Giugea a avut 61 luări de cuvânt, 36 de declarații politice, a contribuit la 56 de propuneri legislative, a adresat 40 de întrebări și interpelări și a semnat 11 moțiuni. Printre propunerile legislative pe care le-a semnat în sesiunea parlamentară care s-a încheiat se numără – legea anti-birocrație, proiect de lege privind interzicerea temporară a exportului de lemne de foc, propunere legislativă pentru instituirea Zilei Naţionale a Meseriilor, propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 34/2015 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor externe nerambursabile.
”Din păcate, aceste inițiative legislative sunt abandonate pe la comisii sau au intrat pe ordinea de zi fără a fi discutate. Asta pentru că, din 2016, majoritatea din Parlament are o singură preocupare – să îl scape pe Dragnea de pușcărie. Discutăm despre Codul Penal, ne luptăm să schimbăm procurorii care au cutezat să îi ancheteze pe cei de la PSD. Dar nu discutăm despre cum să scăpăm de birocrație, sau cum să interzicem exportul de lemn de foc”, a declarat Nicolae Giugea.
La votarea bugetului pe 2018, Nicolae Giugea a avut 3 propuneri de amendamente – alocarea a 2 milioane de lei pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic necesare construirii unui spital regional de pediatrie, suplimentarea cu 48,861 milioane lei pentru reabilitarea DN 56 Craiova -Calafat și alocarea a 60 de milioane de lei pentru centura de ocolire Craiova varianta sud DN 56 – DN 55 – DN 6.
”Niciuna dintre aceste propuneri nu a fost acceptată, deși la fiecare dintre ele am indicat sursa de finanțare. Asta în condițiile în care Oltenia este singura regiune din România care nu are un spital de pediatrie”, a spus Nicolae Giugea.

Politica