Echipa României a obținut 5 medalii la Olimpiada Internaţională de Fizică

Home Educație Echipa României a obținut 5 medalii la Olimpiada Internaţională de Fizică
Echipa României a obținut 5 medalii la Olimpiada Internaţională de Fizică

Lotul olimpic de fizică al României a obţinut şi la ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Fizică cinci medalii: o medalie de aur, două medalii de argint şi două medalii de bronz. Olimpiada s-a desfăşurat la Lisabona, în perioada 21-29 iulie, reunind peste 400 de concurenţi din 90 de ţări.

Petru Cotruț, elev al Liceului Internaţional de Informatică din București a obținut medalia de aur, Sabina Drăgoi și Ștefan Dolteanu de la același liceu au fost medaliați cu argint, iar Cosmin Andrei (Liceul Internaţional de Informatică din București) și Răzvan-Mihai Ursu (Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța) au obținut bronzul, transmite Ministerul Educației.

Concursul constă în susţinerea a două probe (una teoretică şi una experimentală) cu durata de 5 ore fiecare. Scorul maxim care poate fi obţinut de un concurent este de 50 de puncte (30 de puncte la proba teoretică şi 20 la proba experimentală).

Delegaţia României a fost coordonată de Delia Davidescu (cadru didactic la Liceul Internaţional de Informatică din Capitală) şi Adrian Dafinei (conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti).

Prima Olimpiadă Internaţională de Fizică a avut loc în 1967, în Polonia, cu participarea a 5 ţări, inclusiv România. Ţara noastră a găzduit competiţia de două ori (1972 şi 1983).