vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Aproape 70 de milioane lei pentru reabilitarea sistemului de termoficare în Râmnicu Vâlcea

Contractul de finanţare pentru proiectul Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice – etapa a II-a, a fost semnat, marţi de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene (MFE), proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Axa Prioritară 7, Obiectivul specific 7.1 şi are un buget eligibil de 68.992.158,56 lei.

„Obiectivul proiectului este creşterea eficientei energetice a sistemului de termoficare în Râmnicu Vâlcea, prin: Reducerea pierderilor de la nivelul reţelelor; Creşterea calităţii serviciului public de alimentare cu energie termică; Costuri mai mici pentru populaţie, ca urmare a creşterii competitivităţii întregului sistem urban de încălzire centralizată şi asigurării viabilităţii acestui sistem pe termen lung. Prin această a doua etapă a proiectului vor fi reabilitate reţelele primare de transport, respectiv 6.500 m conductă termoficare primară şi 40.132 m conducte reţea termică secundară”, anunţă MFE într-un comunicat de presă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform sursei citate, ministrul Rovana Plumb a afirmat: „Când vorbim despre sistemele de termoficare, ne-am obişnuit să auzim despre pierderi pe reţea. Astăzi vorbim despre un proiect care va rezolva această problemă. Vorbim despre continuarea unui proiect care va însemna mai puţini bani scoşi de cetăţeni din buzunare. Pe de altă parte, vorbim despre nevoia de a trăi într-un mediu sănătos. Vâlcenii vor avea parte de mai puţină poluare, ca urmare a standardelor înalte de calitate la care se ridică echipamentele achiziţionate prin proiect. În spatele cifrelor pe care le comunicăm instituţional, avem, iată, astfel de rezultate palpabile, care ne arată cum îmbunătăţesc fondurile nerambursabile viaţa fiecărui cetăţean”.

Preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, a adăugat că „este o zi importantă pentru vâlceni, pentru că acest contract semnat astăzi înseamnă mai bine şi mai confortabil pentru ei. Sunt bucuros că suma de 18 milioane euro intră în judeţul nostru, alături de celelalte 120 milioane investiţi în până acum, alături de echipă pe care o coordonez”.

Informatii suplimentare despre proiect, conform MFE:

Prima etapă a proiectului de termoficare în municipiul Râmnicu Vâlcea, în valoarea totală de 239.903.571 lei (fără TVA), a fost implementată cu finanţare din bugetul Programului Operaţional Sectorial Mediu (POS M) 2007-201 şi finalizată în iunie 2016. Au fost dezvoltate şi achiziţionate echipamente noi – o instalaţie de sulfurare gaze de ardere pentru cazanul 7, 18 arzătoare cu NOx redus şi reabilitate 2 electropompe de alimentare cazan de abur, 4 electropompe de termoficare şi 2,25 km reţea termică de transport.

Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 este al doilea program ca mărime din UE, cu o alocare de aprox. 12 miliarde euro pentru sectoarele de transport, mediu şi energie. În România, POIM finanţează activităţi pentru infrastructura de transport, protecţia mediului, managementul riscurilor şi adaptarea la schimbările climatice, energie şi eficienţă energetică şi contribuie, astfel, la Strategia Uniunii Europene pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii.
POIM beneficiază de o alocare financiară de cca. 11,6 mld. Euro.

Politica