joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Reabilitarea Colegiului Carol, Liceul Voltaire și Târgul din Romanești, puncte arzătoare pentru consilierii municipali

Reabilitarea Colegiului Carol I, asfaltarea unui teren pe care s-a extins Târgul din Romanești, intrarea în linie dreaptă a proiectului privind achiziția pe fonduri europene a tramvaielor și autobuzelor și reabilitări de străzi, acestea sunt o parte dintre proiectele de hotărâre despre care consilierii municipali liberali au cerut lămuriri în cadrul ședinței din această lună. La rândul său, consilierul ALDE, Dumitru Mănescu, a cerut urgentarea rezolvării spațiului alocat Liceului Voltaire.

Imediat după ce s-a votat proiectul privind amenajarea bazinului de înot din incinta Colegiului Carol I, Flavius Sirop, consilier PNL, a cerut informații legate de proiectul de reabilitare a instituției de învățământ.

Sprijim amenajările de la bazinul de înot, dar vreau să întreb executivul și ce se mai întâmplă cu proiectul de reabilitare a Colegiului Carol, care a fost transferat către CNI. În ce stadiu mai este, ce feedback aveți? Vrem să știm noutăți pe acest subiect. S-a prezentat ca o soluție salvatoare, dar iată că durează”, a fost intervenția consilierului Sirop.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Licitațiile sunt, în continuare, foarte anevoioase”

Cea mai mare problemă a acestui proiect este, potrivit edilului urbei, procedura de licitație. În cele din urmă s-a găsit un proiectant, câștigătorul fiind însă în evaluare.

Săptămâna trecută am fost la CNI și ne-am interesat. Este în evaluare câștigătorul pentru actualizarea proiectului de la Carol. A fost o rundă de licitație, a fost adjudecată de un proiectant, dar s-a dovedit, în final, că nu îndeplinise toate condițiile și a trebuit să fie anulată licitația. A fost reluată procedura și, din informațiile pe care le-am luat, săptămâna viitoare va fi finalizată această licitație. După perioada de actualizare, urmează celelalte etape. Licitațiile sunt, în continuare, foarte anevoioase. Cu toate că legea achizițiilor a suferit modificări în ultima perioadă, dar intră în această categorie licitațiile care se promovează de aici încolo. Ceea ce este cel mai greu și mai tergiversant lucru la achiziții este perioada de evaluare. Am avut discuții, săptămâna aceasta, cu doamna secretar Nicoleta Miulescu, cu șeful Serviciului de Resurse Umane și directorul Direcției de Achiziții vizavi de posibilitatea de a întări acest compartiment. Personalul de la Achiziții, la această oră, este suprasolicitat datorită numărului mare de achiziții care se fac”, a precizat primarul Craiovei.

Să nu le mai luați taxă, nici măcar acel un leu pe metru pătrat”

La rândul său, Adriana Ungureanu, consilier municipal liberal, a adus în atenție situația craiovenilor care ajung în târgul din Romanești pentru a vinde ce nu le mai este de folos. Practic, există o porțiune în cadrul acestui târg unde lipsa asfaltului își spune grav cuvântul.

Vreau să vă rog frumos să luați măsuri și să asfaltați pentru că este praful până la genunchi când intri acolo. Să nu le mai luați taxă, nici măcar acel un leu pe metru pătrat. Duminică la ora 11, era vai de mama lor, cu cearșafurile întinse pe jos precum câinii. Vreau să vă rog frumos să aveți grijă de ei, să avem și noi milă de oamenii aceia care încearcă să vândă ceva, nu să le dăm în cap”, a menționat Ungureanu.

Urmează asfaltarea

Edilul Mihail Genoiu cunoaște situația prezentată de către Ungureanu și a venit cu explicații în acest sens. Acel teren ocupat de către comercianți este o extindere a târgului și urmează a fi asfaltat.

Doamna consilier, cred că eram împreună în târg la aceeași oră, pentru că duminică, între 10 și 11.30, am fost și eu acolo. Am o obișnuiță să mă duc în fiecare week-end acolo împreună cu consilierul nostru Romeo Tiberiade. Porțiunea de care spuneți este o extindere a târgului, care a apărut în ultima perioadă. Suprafața care a fost dată în folosință târgului nu a cuprins inițial și acea parcelă. Amplasamentul acesta, care este diferit decât cel de pe strada Caracal, ne-a permis ca să extidem târgul, săptămână de săptămână, în funcție de numărul comercianților care a crescut. Și așa au ajuns în acea porțiune care nu fusese amenajată și care, inițial, nici măcar nu fusese dată în folosință celor de la Piețe și Târguri. Să scoatem în evidență și părțile bune. Ceea ce le-a fost dat în folosință a fost asfaltat în totalitate, au fost făcute gaigărele pentru scurgerea bălților, canalizările fiind destul de reduse în zonă. Nu cred că am avut niciodată un târg așa cum arată cel de acum, asfaltat de la un capăt la altul. Parcela respectivă o avem și noi în vizor. Acordul-cadru de asfaltări se apropie de sfârșit, dar este în procedură de evaluare următorul acord și ne-am propus ca una din prioritățile pe acest acord să fie asfaltarea acelei parcele”, a explicat Genoiu.

Liceul Voltaire, încă fără spațiu

Referitor la situația Liceului Voltaire, se cunoaște faptul că instituției i-a fost alocat spațiu în cadrul Colegiului „Odobleja” din Craiova, dar susține consilierul Mănescu (care este și membru în CA a Liceului Voltaire), nici până la această dată nu a avut loc transferul de spații între cele două unități școlare. Dumitru Mănescu a cerut ca Primăria Craiova să intervină în acest caz și să urgenteze rezolvarea situației respective.

Dacă au modificat ceva în acele laboratoare, să își asume”

Mihail Genoiu este de părere că cele două părți trebuie să ajungă la un punct comun.

Nu știu de ce s-a ajuns la această situație. Noi am căutat spații peste tot pentru acest liceu care ni s-a cam pus în brațe. Universitatea l-a creat și apoi, văzând că nu are cum să rezolve cu acreditarea, din cauza spațiului, ni l-a predat nouă. În cele din urmă am rezolvat oarecum problema, dar iată că am deranjat la Odobleja și nu știu de ce. Va merge din nou o comisie să verifice acele spații, acele laboratoare făcute pe fonduri europene. Data trecută, cei din comisia noastră nu au avut acces. Sălile erau închise, li s-a vorbit urât, o situație urâtă, ce-i drept. Dacă au modificat ceva în acele laboratoare, în afara proiectului, să își asume. Chiar nu știu ce ar avea de ascuns de îngrădesc accesul comisiei. Vom vedea cum stau lucrurile”, a spus Genoiu.

Politica