marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Îngrijirea oferită în căminele de bătrâni private din Dolj lasă de dorit

Bătrânii care sunt internaţi în centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice din judeţul Dolj sunt nemulţumiţi de îngrijirea primită. Este vorba despre căminele de bătrâni private, unde Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj, a făcut anul trecut un control privind respectarea standardelor minime de calitate.

În judeţul Dolj există servicii sociale destinate vârstnicilor de care beneficiază 1232 de persoane. 309 dintre acestea au parte de servicii sociale în centre rezidenţiale private. Pentru a afla dacă sunt respectate standardele minime de calitate, inspectorii AJPIS au făcut un control, în perioada iunie 2017-septembrie 2017, în 37 de entităţi. În urma controlului, s-a constatat că bătrânii nu sunt mulţumiţi de serviciile oferite.
„Pe parcursul controlului au fost aplicate chestionare de măsurare a gradului de satisfacţie a beneficiarilor, fiind selectaţi 10% dintre beneficiarii fiecărui serviciu social şi au fost intervievaţi un număr de 31 de beneficiari cu privire la modul de admitere în centre şi la modalităţile de îngrijire, constatându-se că beneficiarii sunt nemulţumiţi de serviciile oferite în centrele în care sunt instituţionalizaţi”, se arată într-un raport al AJPIS Dolj.

În acelaşi timp, inspectorii AJPIS au avut acţiuni de consiliere şi îndrumare cu furnizorii de servicii sociale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cadrul măsurilor de control s-au realizat acţiuni de consiliere şi îndrumare metodologică care au avut ca impact conştientizarea furnizorilor de servicii sociale (operatori economici, ONG-uri) asupra obligativităţii deţinerii certificatului de acreditate ca furnizor, respectiv licenţa de funcţionare a serviciului social, conform Legii 197/2012 şi Legii 292/2011- legea asistenţei sociale”, se mai arată în documentul menţionat.

Îngrijirea persoanelor vârstnice în centre reprezintă o măsură de asistenţă socială, ceea ce înseamnă că această activitate se poate desfăşura doar sub forma de servicii sociale. Pentru evitarea oricărei forme de abuz asupra persoanelor vârstnice, admiterea acestora în cămine trebuie să se realizeze după evaluarea nevoilor medicale, socio-medicale, psihoafective, stabilite în baza grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, mai arată AJPIS.

Politica