marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proiectul Parcului Romanescu, redepus la Ministerul Dezvoltării

Primăria Craiova încearcă să obţină noi fonduri pentru Parcul „Nicolae Romanescu”, vizând în primul rând reabilitarea Podului Suspendat care este închis încă din primăvara anului trecut.

Valoarea lucrărilor la Podul Suspendat s-ar ridica la 3,6 milioane lei fără TVA, iar pentru a face rost de bani, Primăria a redepus la Ministerul Dezvoltării proiectul reabilitării întregului parc. Pentru a primi suma cerută, Primăria ar urma să se împrumute de la Trezoreria Statului şi să acopere banii primiţi anterior.

La podul suspendat din „Parcul Romanescu” proiectarea a fost atribuită, este un contract de proiectare şi execuţie, dar în acelaşi timp pe Axa de proiecte retrospective pe care deschis-o Ministerul Dezvoltării, noi am redepus săptămâna aceasta proiectul întregului parc cu o valoare de 53.816.000 lei. Valoarea iniţială a proiectului european pentru parc a fost de aproximativ 59.400.000 lei, din care rambursabili au fost doar 13.800.000 lei pentru că, aşa cum ştiţi, ne-am apucat de lucrări undeva în toamna lui 2015, iar rambursările s-au făcut până în 31 decembrie 2015, iar suma rămasă a fost susţinută de bugetul local. Acum, la aceste sume am adăugat valoarea podului, pentru că parcul nu poate fi considerat un proiect european închis atât timp cât mai sunt, în continuare, lucrări de executat. Una dintre acestea este podul. L-am adăugat la ceea ce s-a lucrat. Şi am redepus proiectul pe axele noi de monumente istorice la valoarea de 53 milioane, excluzând anumite lucruri care nu mai sunt eligibile pe axa aceasta. Practic am putea recupera 53 milioane lei, urmând ca noi să rambursăm suma pe care am încasat-o, respectiv cele 13,8 milioane lei. Lucrarea la Podul Suspendat este dificil de executat pentru că fiecare detaliu din proiect, inclusiv execuţia, trebuia să fie făcute de constructori autorizaţi, cu certificări de monumente istorice”, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Podul Suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu” a fost realizat în anii 1901 – 1902 şi a mai beneficiat de unele lucrări de reparaţii în anul 2000. El leagă două dealuri din parc şi este construit deasupra lacului, fiind suspendat de cabluri.

Edilul-şef al urbei speră ca răspunsul Ministerului să fie unul favorabil şi să vină curând: „În general, în ultima perioadă au fost destul de rapizi. Deja am avut vizite pe blocuri, deja ni s-a aprobat un prim calup de reabilitări termice la blocuri. Astăzi am avut vizită şi pentru Casa Rusănescu, care e prinsă pe axa de monumente istorice şi care a trecut cu brio. Uşor, uşor începem să primim răspunsurile la evaluări”.

Documentaţia pentru autobuze noi, aproape gata

Pe de altă parte, potrivit lui Mihail Genoiu, în Primărie se lucrează intens la documentaţia pentru achiziţia de tramvaie, dar şi la cea pentru autobuze.

Avem deja o urgenţă şi în privinţa datelor pe care trebuie să le transmitem vizavi de achiziţia celor 17 tramvaie pentru că achiziţia se va face la nivel centralizat de către Ministerul Dezvoltării pentru toate primăriile care au solicitat tramvaie, trebuie cât de curând să transmitem toate datele şi avem aproape finalizat caietul de sarcini pentru 30 de autobuze pe care cât de curând îl vom urca pe SEAP să începem achiziţia. În paralel urmând să avem şi aprobarea de finanţare. Legislaţia ne permite acum să lucrăm în paralel”, a mai afirmat primarul Craiovei.

Cele 30 de autobuze, care ar urma să fie achiziţionate cu fonduri europene, vor fi, după cum îşi doresc reprezentanţii administraţiei locale, ecologice.

Politica