joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

La 20 de ani distanță, Franța câștigă o nouă Cupă Mondială

Distanța în timp dintre prima Cupă Mondială adjudecată de naționala Franței și cea din acest an este de fix 20 de ani. Prima a fost cucerită în 1998 când francezii au și găzduit competiția, iar acum naționala Cocoșului Galic a repetat performanța de a fi intitulați drept campioni mondiali ai fotbalului.

Marea finală a Cupei Mondiale din Rusia a avut loc duminică seara între Franța și Croația. S-au înscris șase goluri, iar victoria a revenit francezilor care au arătat că au fost mai proaspeți și au profitat de momentele slabe ale croaților, care per total nu au făcut un meci rău, chiar dacă scorul indică un succes categoric al francezilor cu 4-2.

Croații au deschis scorul pentru francezi prin autogolul înscris de Mandzukic (18) care a încercat să respingă cu capul pe spate centrarea lui Griezmann din lovitură liberă. Zece minute mai târziu spiritul echipei lui Zlatko Dalic a fost realimentat prin reușita frumoasă a lui Perisic (28), care l-a învins pe Lloris cu un șut puternic din interiorul careului. Deși a dominat total prima repriză, Croația a avut ghinion văzându-se condusă la pauză, după ce francezii au mai înscris de la punctul cu var. La o fază care nu anunța nimic, Vida a trimis mingea în corner, iar după execuție mingea l-a lovit în mână pe Perisic în careu. Inițial centralul nu acordase penalti, dar după ce a revăzut faza prin sistemul video s-a decis să ofere o lovitură de pedeapsă francezilor. Aceasta a fost transformată fără probleme de Griezmann (38) care a readus Franța în avantaj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

A doua repriză însă croații au resimțit oboseala acumulată după cele trei meciuri în care au jucat prelungiri, ceea ce a făcut ca naționala albastră să își securizeze un avantaj considerabil. Pogba (59) și Mbappe (65) au marcat fiecare câte un gol pentru a mări ecartul Franței la 4-1. Croația a continuat să își joace șansa, iar Mandzukic (69) a profitat de relaxarea portarului francez care a degajat în atacantul lui Juventus și mingea a ajuns în plasă, făcând ca selecționata croată să reducă din diferență. În ciuda unei posesii superioare, Croația nu a mai reușit să marcheze până la finalul meciului. Franța a câștigat astfel această ediție a Cupei Mondiale cu scorul de 4-2.

Franţa e campioană mondială, pentru că am făcut lucrurile mai bine decât alţii. Am avut un lot foarte tânăr, 14 jucători au descoperit Cupa Mondială cu acest prilej, iar în ciuda acestui lucru, am avut calitate. Cea mai mare mândrie a mea, cu acest grup, este că am reuşit să avem starea de spirit pentru o astfel de competiţie. Cuvintele pe care li le-am spus au fost să nu se lase niciodată, să nu renunţe niciun moment. Am avut imperfecţiuni, chiar şi în finală, dar am avut şi acele calităţi mentale care au fost determinante în această Cupă Mondială, în care echipe de mare valoare nu au reuşit. Nu ne-am mulţumit la pauză, chiar dacă am condus cu 2-1. Dacă e Franţa o campioană frumoasă? E campioană mondială, va fi în fruntea lumii timp de patru ani, asta va rămâne înainte de orice altceva”, a spus selecționerul Franței, Didier Deschamps, la conferinţa de presă de după finală.

Povestea mea şi această aventură e legată de jucători. Am avut imensa bucurie să cunosc acest lucru şi ca jucător, acum 20 de ani, în plus, era în Franţa, şi va rămâne întipărită pe viaţă. Dar ceea ce au reuşit ei este la fel de frumos, la fel de important. Am un băiat de 22 de ani, care nu avea vârsta de a înţelege atunci. Generaţia care are 10, 15, 20 de ani a trăit această bucurie cu noi. Ne vom da seama mâine şi în zilele următoare de ceea ce am realizat”, a adăugat Deschamps.

La capitolul premii individuale, cel mai bun jucător al turneului nu a venit din echipa Franței, această titulatură fiind acordată căpitanului celeilalte finaliste, Luka Modric. Thibaut Courtois (Belgia) a primit premiul de cel mai bun portar, în timp ce Kylian Mbappe (Franța) a fost desemnat cel mai bun tânăr jucător al turneului, având doar 19 ani. Titlul de golgheter a ajuns la atacantul englez Harry Kane, care a marcat șase goluri la Cupa Mondială din Rusia.

Selecționerul Croației, nemulțumit de penaltiul acordat Franței

Zlatko Dalic, antrenorul Croației, a comentat la finalul meciului că în opinia sa acel penalti nu ar fi trebuit acordat într-o finală de Cupă Mondială, dar asta nu îi scade meritele Franței la câștigarea trofeului.

Trebuie să felicit Franţa pentru acest titlu de campioană mondială. Noi am jucat bine în primele 20 de minute, am controlat meciul şi după aceea a venit acel autogol dintr-o fază fixă. Am egalat şi am continuat, iar apoi a fost acordat acel penalty. În mod normal, nu fac comentarii, tot ce pot spune e că într-o finală de Cupă Mondială nu se acordă un astfel de penalty, însă acest lucru nu scade din victoria Franţei. Am avut şansă în primele şase meciuri, poate că ne-a lipsit un pic acum. Trebuie să îmi felicit jucătorii, care au făcut probabil cel mai bun meci al lor la acest Mondial, dar în faţa unei echipa aşa puternice ca Franţa nu trebuie să faci greşeli. Suntem un pic trişti, dar şi mândri”, a declarat Dalic la conferinţa de presă.

Am mult respect pentru arbitru, a luat decizia pe baza a ceea ce a văzut, iar intenţia mea nu a fost să fiu negativ. Cât despre VAR, când e în favoarea ta e bine, dar când e în defavoarea ta, nu mai e aşa bine. Totuşi, VAR rămâne un lucru bun pentru fotbal”, a apreciat Dalic.

Selecționerul croaților a mai spus că deși este un moment trist că au pierdut finala, jucătorii trebuie să fie mândri de evoluția lor la acest turneu.

Evident că suntem toţi trişti după acest meci, dar le-am spus jucătorilor că trebuie să meargă cu capul sus. Au dat maximum şi pot fi mândri de performanţa lor în această competiţie. Dacă înaintea loviturii de start cineva ne propunea să terminăm ca medaliaţi cu argint ar fi fost formidabil. Bineînţeles că există tristeţe, jucătorii credeau în şansa lor. Le-am spus că, uneori, în fotbal pierzi, dar trebuie să rămâi demn la înfrângere, la fel ca şi la victorie. Trebuie să respectăm scorul”, a mai spus tehnicianul croat.

Acesta a comentat şi faptul că Luka Modric, căpitanul echipei sale, a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului: „Suntem foarte fericiţi pentru el că a câştigat acest trofeu, îl merită. A jucat extraordinar în acest turneu şi a arătat calitatea echipei în care evoluează. A făcut cea mai mare parte a muncii şi merită acest trofeu, chiar dacă noi nu am câştigat. În ansamblu, Croaţia a făcut un turneu formidabil, şi-a demonstrat valoarea, atuurile sale. Acum că s-a terminat, trebuie să le mulţumesc jucătorilor mei pentru ce au făcut şi trebuie să spun că sunt mândru de ei, de echipa mea, de ţara mea”, a mai afirmat Dalic.

Belgia a completat podiumul

În finala mică pentru a stabili ocupanta locului trei, Belgia s-a impus sâmbătă în fața Angliei cu scorul de 2-0. Belgienii au marcat rapid prin Meunier, care a reluat în plasă din apropierea porții în minutul 4. Avantajul a fost majorat de Hazard în minutul 82, care a stabilit și scorul final de 2-0 pentru naționala belgiană. Anglia a ocupat astfel locul patru la această Cupă Mondială, iar Belgia a cucerit medaliile de bronz.

Belgia: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Meunier, Tielemans (’78, Dembele), Witsel, Chadli (’39, Vermalainen) – De Bruyne, Lukaku (’60, Mertens), Hazard. Selecționer: Roberto Martinez.

Anglia: Pickford – Jones, Stones, Maguire – Trippier, Loftus-Cheek (’84, Alli), Dier, Delph, Rose (’46, Lingard) – Sterling (’46, Rashford), Kane. Selecționer: Gareth Southgate.

Organizarea rușilor a ferit Cupa Mondială de incidente

Când vine vorba de competiții majore de fotbal, mai mereu există în afara fotbalului propriu-zis de pe teren și evenimente neplăcute provocate de suporteri. De această dată, Cupa Mondială s-a desfășurat fără incidente grave din partea susținătorilor, ceea ce l-a făcut pe președintele FIFA să aprecieze capacitatea Rusiei de a organiza această competiție.

Rusia s-a schimbat, a devenit o adevărată ţară a fotbalului, nu doar prin organizarea Cupei Mondiale la cel mai înalt nivel, dar şi fotbalul face acum parte din ADN-ul ţării, graţie performanţelor echipei naţionale, a întregii munci depuse, a infrastructurilor, totul este magnific şi foarte eficient”, a spus preşedintele FIFA, Gianni Infantino.

 

Franța – Croația 4-2 (2-1)

Stadionul Luzhniki din Moscova

Marcatori: Mandzukic (autogol, 18), Griezmann (38, pen.), Pogba (59), Mbappe (65)/Perisic (28), Mandzukic (69)

Franța: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Lucas – Pogba, Kante (’55, N’Zonzi) – Mbappe, Griezmann, Matuidi (’73, Tolisso) – Giroud (’81, Fekir). Selecționer: Didier Deschamps.

Croația: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (’82, Pjaca) – Rakitic, Brozovic – Rebic (’71, Kramaric), Modric, Perisic – Mandzukic. Selecționer: Zlatko Dalic.

 

Politica