joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Şi medicii fumează în Spitalul Judeţean din Craiova

Manager: „Am strâns scrumiere și cumva mi-am cerut scuze că i-am deranjat”

Fumatul pe holurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, lipsurile de pe fiecare secție, toate semnalate de către medici și asistente, procedura de achiziție care îngreunează situația acestor lipsuri de materiale și echipamente, luarea unei decizii cu privire la focarul de infecție de la etajul opt al instituției, acestea sunt o parte dintre aspectele pe care managerul unității medicale încearcă să le rezolve.

„Câteva amenzi aplicate poate vor schimba lucrurile”

Policlinica Buna Vestire Craiova

De ani de zile, fumatul pe holurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova pare a fi un lucru absolut firesc pentru bolnavi, aparținători și chiar pentru cadrele medicale. Niciunul dintre managerii acestei unități nu a reușit să rezolve această problemă, actualul director, însă, încercând să vină cu soluții. Acesta a stat de vorbă cu fumătorii, a discutat ori de câte ori a prins momentul cu medicii sau asistenții care fac acest lucru, a strâns scrumiere de pe holuri și a vorbit cu polițiștii craioveni în vederea unei colaborări pe această linie.

„Chiar miercuri am avut o discuție cu domnii polițiști de la Secția 2 de Poliție Craiova pentru a intensifica acțiunile de control pe această linie. Câteva amenzi aplicate poate vor schimba lucrurile. Chiar personal am stat de vorbă cu colegii mei care obișnuiesc să fumeze în incinta spitalului. Am strâns scrumiere și cumva mi-am cerut scuze că i-am deranjat. Voi insista asupra acestui fenomen pentru că nu suntem la crâșmă, cum mai spun eu uneori. Am apelat la bunul simț al colegilor, am vorbit și cu aparținătorii și pacienții și sper eu ca într-un final lucrurile să intre pe un drum firesc. Teoretic, nici în curtea spitalului nu ai voie să îți aprinzi țigara. Trotuarul de dinaintea porților ar trebui să fie punctul maxim unde fumătorii pot face acest lucru”, a explicat managerul Spitalului Județean Clinic de Urgență Craiova, dr. Alin Demetrian.

 

Procedură greoaie de achiziție, lipsuri multe

O altă mare problemă a acestei unități medicale se referă la lipsa materialelor sanitare și a anumitor echipamente. O spun șefii de secție, medicii care intră în operații, asistenții care poate nu pot administra o banală injecție și, mai grav, toate aceste lipsuri le resimt pacienții. Conducerea SJCU Craiova susține că sunt bani pentru a fi cumpărate cele necesare, doar că procedura de achiziție este una greoaie.

„Din ianuarie 2018 se încearcă o rezolvare a acestor situații. Legea achiziției ne obligă să avem răbdare. Să faci un acord cadru la început de an și să îl rezolvi parțial undeva în august, nu este firesc. Se ajunge în această situație pentru că de exemplu la această achiziție avem 420 de loturi. Foarte mult. Am vorbit cu specialiști din domeniu și mi-au spus că undeva la 40 de loturi, maxim, ar fi un prag optim. Asta vreau să fac în viitor. Voi merge pe ideea unui număr mai mic de loturi. Avem semnale clare că nu rezolvăm cu toate echipamentele. Sper eu, să ajungem la 50%. În august, va ajunge în depozitul spitalului o parte dintre materialele sanitare necesare. Este un termen dur să spunem că spitalul funcționează pe avarie, dar nici nu negăm că este greu”, a completat Demetrian.

 

Sunt lipsuri la Urologie, dar Riza exagerează

Legat de lipsuri, pe Secția Urologie cel mai mult se resimte faptul că nu există sonde sau stenturi absolut necesare pentru intervențiile chirugicale. Medicul urolog Liviu Riza a adus în atenție toate aceste probleme de foarte multe ori. A exagerat și continuă să exagereze, după cum susține managaerul SJCU Craiova, folosindu-se de pacient, de starea acestuia, pentru a-și face cunoscute nemulțumirile. Toate aceste acțiuni ale doctorului urolog îl pot costa chiar și desfacerea contractului de muncă.

„Faptul că îți filmezi pacienții și îi pui pe paginile de socializare în posturi absolut nefirești, pentru că ei sunt cu o problemă aici, este clar, nu este deloc normal. Pentru urgențe avem acele stenturi, dar pentru operații programate nu le avem. Și până nu rezolvăm cu achiziția nici nu o să le putem procura. Legea nu ne lasă. Pacientul însă poate suporta costul stentului, care ajunge unde la 100, maxim 200 de lei cu tot cu kit, și ulterior îi decontăm. Asta trebuie să li se explice. Repet, nu sunt urgențe. Pentru acest tip de intervenții avem stenturi”, a mai explicat managerul.

Pediatra Piciu recunoaște că are probleme de comunicare

Și la Pediatrie II a fost o problemă, acolo unde părinții unui copil susțin că au fost „repeziți” de către medicul pediatru Piciu. Directorul a stat de vorbă cu doctora, aceasta și-a recunoscut partea de vină și a promis că va avea grijă cum va comunica. Pe linie medicală, conducerea SJCU Craiova nu a găsit nereguli, pacientul primind tratamentul adecvat.

„Am vorbit cu doamna doctor. Adevărul este undeva la mijloc. Nu actul medical a fost o problemă, ci modul de comunicare cu părinții. Doamna doctor a promis că va schimba ceva în acest sens. Părinții au greșit însă când au ales să plece cu copilul din spital, a doua zi, și să nu anunțe pe nimeni. S-a închis foaia de observație în lipsa pacientului. Sperăm să nu ne mai confruntăm cu astfel de situații neplăcute”, a adăugat dr. Alin Demetrian.

Focar de infecție la etajul opt

O altă prioritate pentru noul manager al Spitalului Clinic Județean Craiova este redeschiderea sau măcar igienizarea etajului opt din incinta unității medicale. Lucrările au fost abandonate din cauza rezistenței clădirii, existând teama că această clădire „poate să cadă în orice moment”.

„O comisie a făcut, zilele trecute, o nouă expertiză pe această linie. Dacă spitalul rămâne încadrat tot la gradul al III-lea, din punct de vedere al rezistenței la un eventual sesism, acest etaj poate fi renovat. Este bombă cu ceas acolo. Este focar de infecție și este inuman să ai etaje și deasupra și sub și să nu poți să rezolvi cumva de teamă să nu pice spitalul. M-am săturat de această idee. Eu îmi asum acest lucru, faptul că putem intra acolo și că putem relua lucrările. De la această comisie care va stabili cât de solid este spitalul, vom avea un răspuns în două luni și vom lua o decizie”, a conchis directorul SJCU Craiova.

Politica