sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Marea finală se dă între Franța și Croația

Cupa Mondială din Rusia mai are puțin și își va cunoaște câștigătoarea. Semifinalele s-au consumat și ele, aducând în față finalistele Franța și Croația. Naționala Cocoșului Galic a obținut biletul pentru ultimul act după ce a trecut marți seara de reprezentativa Belgiei într-un meci câștigat la limită cu 1-0. Francezii nu au arătat o superioritate debordantă în fața belgienilor, dar au fost mai maturi și au gestionat cele 90 de minute într-o manieră care le-a adus victoria necesară pentru a fi prezentă în a treia finală de Cupă Mondială din istorie. Singurul gol al meciului a fost înscris de Umtiti (51) cu capul în urma unui corner.

„Este un lucru excepţional. Sunt cu adevărat foarte fericit pentru jucătorii mei. Sunt tineri, însă au avut ambiţie, caracter şi mentalitate de învingători. Îmi scot pălăria în faţa lor şi a întregului meu staff. Meciul aparţine jucătorilor şi suntem în finala Cupei Mondiale graţie celor care au fost pe teren”, a declarat selecționerul Franței, Didier Deschamps, după victoria cu Belgia.

Astfel visul unei generații valoroase a Belgiei la acest Mondial se încheie în semifinale, mai având doar șansa de a obține bronzul dacă se va impune în finala mică în fața Angliei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„A fost un meci foarte strâns. În debutul reprizei a doua am avut un tempo mai bun, iar atunci a fost momentul în care am încasat golul, în urma unui corner. Diferenţa dintre victorie şi înfrângere se joacă în astfel de situaţii. Franţa a dorit să exploateze contrele cu viteza lui Mbappe şi Griezmann, însă am controlat bine acest aspect, iar ei nu au avut contraatacuri cu adevărat periculoase. Am avut posesia mingii şi trebuie să aduc un omagiu apărării franceze. Ne-a lipsit magia în faţa porţii, iar Lloris a avut intervenţii bune. Lucrurile ar fi stat diferit dacă aveam un pic de şansă în cele două suprafeţe, însă sunt foarte mândru de băieţii mei, au dat totul până în ultima secundă. Nu i-am văzut pe francezi să domine meciul, să fie mai puternici mental. Primul gol s-a dovedit fatal, diferenţa s-a făcut la un corner. Trebuie să acceptăm rezultatul, să felicităm Franţa şi să-i urăm succes în finală. Am dorit să jucăm şapte meciuri, o vom face, iar acum trebuie să încheiem bine turneul”, a declarat tehnicianul Belgiei, Roberto Martinez.

 

Un proverb englez spune: “Croația e în finală!”

Croația chiar e în finala Cupei Mondiale, chiar dacă puțină lume i-ar fi dat șanse înainte de startul turneului să ajungă mai sus de sferturi. Determinarea croată și-a făcut loc însă până în bătălia pentru trofeu, trecând și de Anglia în faza semifinală. Disputa dintre englezi și croați a rezultat într-un meci frumos, care s-a întins până în prelungiri. Anglia a deschis foarte repede scorul, încă din minutul cinci, prin Trippier care a executat perfect o lovitură liberă de la marginea careului. În afară de această reușită însă englezii au fost timizi în ofensivă, în timp ce croații au arătat o mai bună posesie a mingii și au reușit egalarea în repriza secundă. Perisic (68) a reluat din interiorul careului la o centrare de pe partea dreaptă pentru a restabili egalitatea. 1-1 s-a încheiat partida în timpul regulamentar, ceea ce a dus meciul în prelungiri, a treia oară pentru croați când joacă extra-time după optimi și sferturi. De data aceasta, selecționata lui Zlatko Dalic nu a mai așteptat până la penaltiuri pentru a se impune, iar Mandzukic (109) a marcat pentru victorie înainte de scurgerea celor 120 de minute. Atacantul lui Juventus s-a demarcat excelent în careul englezilor la o deviere pe spate cu capul a lui Perisic și l-a executat pe portarul Pickford, după ce câteva minute înainte acesta parase extraordinar o reluare tot a lui Mandzukic. Croația ajunge astfel în premieră într-o finală a Cupei Mondiale și are toate șansele să câștige trofeul dacă va evolua la fel de bine și în confruntarea cu Franța de duminică.

„Cred că acesta a fost cel mai bun meci al nostru de la actuala Cupă Mondială. Am jucat motivaţi, fără presiune, fără nervi, ştiind că nu ne putem pierde capul. Astăzi, jucătorii s-au bucurat de fotbal. Acest turneu va fi câştigat de o echipă cu caracter. Am fost conduşi cu 1-0 în trei partide consecutive, dar am reuşit să revenim. Pentru fotbalul croat şi pentru ţara noastră s-a scris istorie în această seară. Nu cred că o ţară mai mică s-a mai calificat până acum în finală. Franţa va avea o zi în plus de pauză, însă aceasta nu este o scuză. Ei au o echipă fantastică, însă vom discuta de Franţa începând de mâine. Astăzi vom sărbători, ne vom odihni iar apoi vom începe să ne pregătim. Va fi o partidă fantastică. Cred că toţi iubitorii fotbalului se vor bucura de acest meci”, a declarat antrenorul Croației, Zlatko Dalic.

De cealaltă parte, selecționerul Angliei, Gareth Southgate, a declarat că este o reușită faptul că au ajuns în semifinale pentru că nimeni nu credea că reprezentativa britanică va fi în stare de așa ceva.

„Nimeni nu se aştepta să ajungem în semifinale, însă după ce am reuşit acest lucru, am crezut că putem atinge finala. Cred că am fost foarte buni în prima repriză, în care puteam marca şi alte goluri. Nu pot să le cer mai mult jucătorilor mei. În meciurile cu eliminare directă, se joacă totul sau nimic. Iar atunci când ai ocazii bune împotriva unor echipe bune, trebuie să le fructifici. În această seară nu am fost prea departe, însă învăţăm din acest eşec. Am dat totul pe teren. Avem două zile pentru a ne pregăti şi dorim ca meciul să fie un motiv de mândrie. Va fi dificil, pentru ca toată lumea să se remobilizeze mental, va fi o provocare, însă o vom face şi ne vom asigura că suntem pregătiţi ca grup, pentru că este un grup foarte mândru de munca sa”, a declarat Southgate.

În weekend vom afla și clasificarea finală a Cupei Mondiale din Rusia. Sâmbătă se vor lupta pentru locul trei Anglia și Belgia de la ora 17.00, iar duminică va avea loc marea finală între Franța și Croația, de la ora 18.00. Ambele meciuri vor fi transmise în direct de TVR 1 și TVR HD.

 

REZULTATE SEMIFINALE CUPA MONDIALĂ

Franța – Belgia     1-0

Croația – Anglia   2-1 (1-1)

PROGRAM FINALE

Sâmbătă, 14 iulie

Belgia – Anglia     ora 17.00

Duminică, 15 iulie

Franța – Croația   ora 18.00

Politica