vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un procesator din Buzău cumpără peste 2.000 de tone de castraveți din Olt

Cooperativele din zona Strejeşti-Pleşoiu-Grădinari vor încheia un contract cu un procesator din judeţul Buzău, care este dispus să preia 2.000 de tone de castraveţi din Olt.
Ministerul Agriculturii organizează întâlniri cu toţi procesatorii din ţară, punându-i la masa tratativelor cu cooperativele de producători. Astfel, se doreşte scăderea importurilor şi valorificarea la maximum a producţiei autohtone.
 „Vom avea o ultimă întânire, în Ialomiţa, unde acest procesator din Buzău îşi va prezenta propria fermă de tomate pentru industrializare. A fost o discuţie la minister, săptămâna trecută, şi s-a luat decizia ca toţi cei zece procesatori din România să se întâlnească cu reprezentanţii cooperativelor din sectorul legume-fructe şi cei ai Ministerului Agriculturii, pentru a se pune la punct un acord de principiu şi să pregătim eventualele contracte de anul viitor dintre cooperativele agricole şi procesatori. Fabrica de la Buzău importă, la această oră, aproape două mii de tone de castraveţi din Republica Moldova. Din păcate, până acum, dialogul între cooperativele noastre şi procesatori nu prea a existat”, a declarat consilierul ministrului Agriculturii, olteanul Florin Ciobanu.
După semnarea contractului cu firma de procesare din Buzău, preţul castraveţilor în zona Strejeşti-Pleşoiu-Grădinari se va stabiliza, iar oamenii nu vor mai fi nevoiţi să-şi vândă munca pe nimic.
„Acest procesator ne-a propus o variantă de discuţii pentru un contract de 2.000 de tone de castraveţi pentru 2019, cu un preţ fix pe tot timpul anului, care încă nu este stabilit. Odată ce vom avea acest contract, vom scoate din zona bazinului legumicol Pleşoiu-Stejeşti-Grădinari o cantitate mare de castraveţi, ceea ce indirect va regla preţul în zonă, chiar şi pentru cei care nu sunt în cooperativă şi încă îşi mai vând produsele pe marginea străzii. Producţia la vânzare fiind în scădere, este normal ca preţul să se stabilizeze la un nivel mai ridicat faţă de ce se întâmplă acum, când în luna mai am avut un preţ de 30 de bani pe kilogramul de castraveţi”, a mai spus Florin Ciobanu.
Pe de altă parte, cooperativele de producători din Olt au făcut un prim pas important în relaţia cu marile lanţuri de magazine. Luni, Cooperativa Tinerilor Fermieri Pleşoiu a făcut prima livrare de legume către Kaufland. O tonă de tomate şi una de castraveţi sunt deja în rafturile hipermarketului. Cu acelaşi hipermarket au încheiat contracte şi cooperativele din Urzica şi Vădăstriţa, care au livrat ardei gras, ardei iute şi vinete. Cumulat, cantitatea deja livrată se ridică la aproximativ 50 de tone de legume.
Alte două contracte au fost semnate cu Carrefour
„Cooperativa Ghimpeţeni se pregăteşte să înceapă livrările de ceapă şi dovlecei, iar Cooperativa Vădăstriţa a semnat contractul şi aşteaptă să confirme primele comenzi. Cei de la Pleşoiu sunt şi ei pe ultima sută de metri să semneze contractul cu Carrefour”, a declarat consilierul ministrului Agriculturii, Florin Ciobanu.
În viitorul apropiat şi fructele din judeţ ar putea ajunge pe rafturile marilor magazine. Primele ar putea fi prunele, pentru care deja au fost trimise mostre de produs către reprezentanţii Kaufland.
Florin Ciobanu mai spune că s-a discutat cu marile lanţuri de magazine încheierea unui contract-cadru, care să stipuleze foarte clar anumite reguli comune, acceptate de ambele părţi, astfel încât relaţia hipermarket-cooperative să fie cât mai transparentă.
„Acest an va reprezenta un început, cantităţile livrate nu vor fi mari. Carrefour ne-a spus că va putea lua maximum 15 tone de tomate pe săptămână, nu pentru că produsele noastre nu ar fi calitative, dar având deja contracte încheiate, acestea trebuie onorate. În luna octombrie, când toate supermarketurile vor contracta producţia pentru anul viitor, odată intraţi în relaţie cu ei din această perioadă, la masa tratativelor vor fi şi cele patru cooperative înfiinţate la începutul acestui an. Am mişcat puţin lucrurile, suntem pe drumul cel bun, nu este totul rezolvat, dar am făcut un prim pas”, a conchis Florin Ciobanu.

Politica