joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Operele lui Brâncuși, năpădite de licheni. O comisie găsește o soluție… peste șase luni

Un cititor al cotidianului regional „Jurnalul Olteniei” ne-a transmis imagini cu starea deplorabilă în care se află opera celebrului sculptor Constantin Brâncuși, „Masa Tăcerii” din Târgu Jiu. Scaunele sunt pline de licheni, iar în unele au apărut găuri.  Primăria spune că are cunoștință de situație, care, din nefericire datează de ani de zile.
În subordinea Primăriei a fost înființat Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, care ar trebui să aibă în grijă Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”. Reprezentanții centrului spun că, în urma recomandărilor făcute, acum mai bine de trei ani, de Ministerul Culturii, au încheiat un acord de parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, pe o perioadă cuprinsă între 2015-2019, acord  înregistrat sub nr. 734 din 14.07.2015, privind monitorizarea parametrilor fizico-chimici ai componentelor Ansamblului monumental „Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu prin metode ştiinţifice de cercetare. Aceste metode constă în: monitorizarea riguroasă a stării de conservare, crearea modelului digital multistrat, înregistrarea şi poziţionarea relativă a detaliilor de material şi constructive, completarea informaţiilor privitoare la structura monumentelor, coroborarea tuturor informaţiilor ştiinţifice necesare elaborării planului de conservare optim, inclusiv a modelelor ştiinţifice de evaluare a degradărilor naturale şi a dinamicii îmbătrânirii materialelor, obiectul acordului fiind în concordanţă cu normele internaţionale în domeniul conservării patrimoniului cultural.
Specialiștii Institutului au făcut deja o serie de cercetări la fața locului. Mai exact: monitorizarea microclimatului; controlul distribuţiei temperaturii pentru evaluarea stresului termic; investigaţie geo-fizică; aspecte ale analizei colorimetrie; analiza microscopică şi a emisivităţii termice; analiza imagistică multispectrală; analiza spectroscopică; model 3D; scanare laser; fotogrammetrie şi vibrometrie Doppler.
În plus, mai spun reprezentanții Centrului „Brâncuși”, în urma consultărilor cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale s-a format o echipă pluridisciplinară de specialişti acreditaţi, români şi străini, cu o bogată experienţă în întreţinerea, conservarea şi restaurarea operelor de artă din domeniul patrimoniului, alcătuită din arhitecţi, restauratori, biologi, chimişti, fizicieni, experţi în artă, etc. Această echipă ar urma să elaboreze o strategie de întreținere, conservare, protejare și urmărire în timp a monumentului.
Pentru elaborarea strategiei însă, echipa are la dispoziție șase luni.

Politica