marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Au început fazele eliminatorii la Mondial

Meciurile cele mai interesante din cadrul unui turneu final de mondial au luat startul în acest weekend. Partidele din grupe s-au încheiat, s-au aflat echipele calificate în fazele superioare și acum urmează cea mai spectaculoasă parte a Cupei Mondiale, etapele eliminatorii. Deja primele întâlniri din cadrul optimilor de finală au avut loc sâmbătă și duminică.

Sâmbătă a fost o zi tristă pentru cei considerați cei mai buni fotbaliști ai momentului, Cristiano Ronaldo și Lionel Messi. Ambii au părăsit turneul final, după ce reprezentativele lor au fost eliminate. Argentina lui Messi a întâlnit naționala Franței într-un meci frumos, care s-a terminat cu șapte goluri, 4-3 în favoarea Cocoșului Galic. Francezii au început meciul mai bine și au intrat în avantaj încă din minutul 13, după ce Griezmann a transformat penaltiul primit de Mbappe. Jocul a fost apoi unul echilibrat, fără ocazii mari de poartă, dar cu o posesie mai bună de partea sud-americanilor. Argentina a și reușit să egaleze până la pauză prin golul fabulos al lui Di Maria (41), care a șutat perfect de la aproximativ 20 de metri și l-a învins pe portarul francezilor Hugo Lloris. Perioada de odihnă dintre reprize a adus un nou suflu pentru protagoniștii acestei optimi. Messi și compania au preluat conducerea la numai trei minute de la reluarea partidei, după ce fotbalistul Barcelonei a șutat din interiorul careului iar Mercado (48) a deviat balonul în poartă. Încrezători din acest punct că pot menține rezultatul identic până la finalul timpului regulamentar, argentinienii s-au relaxat inexplicabil în apărare urmând trei goluri franceze care au spulberat orice speranță a sud americanilor. Tânărul Pavard (57) a prins un voleu extraordinar care s-a dus direct în plasa laterală a porții argentiene, apoi Mbappe (64, 68) a reușit ca doar în patru minute să creeze un ecart de două goluri pentru Franța. Argentina a încercat ca pe finalul meciului să revină, dar a mai marcat un singur gol prin Kun Aguero (90+3). Reprezentativa Franței merge astfel mai departe în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Rusia, unde va întâlni Uruguay, naționala care a scos Portugalia lui Ronaldo din calcule.

Mondialul continuă fără Messi și Ronaldo

Policlinica Buna Vestire Craiova

Starul lui Real Madrid nu și-a mai putut conduce naționala spre victorie, așa cum o făcuse în grupe, iar Portugalia s-a văzut eliminată de un Uruguay pragmatic și nemilos pe contraatac. Deși ibericii au controlat în mare parte partida, posesia făcută de aceștia nu a dat roade în fața unei apărări aglomerate și bine organizaite a sud-americanilor. Uruguayul a putut să își facă jocul de așteptare datorită golului timpuriu marcat de Cavani la numai șapte minute de la începutul meciului. Atacantul lui PSG a trimis o diagonală excelentă lui Suarez, care mai apoi i-a recentrat acestuia în careul portughez, iar Cavani a trimis mingea în poartă cu umărul. Portugalia a restabilit egalitatea abia în repriza a doua, când Pepe (55) a înscris cu capul la o centrare de pe partea stângă. Bucuria lui Ronaldo și ai lui nu a durat decât șapte minute, pentru că Uruguayul s-a dovedit a fi iarăși eficientă pe contraatac. În aceeași formulă, cu Suarez pasând pentru Cavani (62) și acesta din urmă șutând plasat de la 16 metri la colțul lung, fără șanse pentru Rui Patricio, reprezentativa sud-americană a trecut din nou la conducere. 2-1 s-a și terminat această partidă din optimile de finală ale Mondialului, încercările Portugaliei de a întoarce rezultatul fiind zadarnice.

Ieri s-au mai disputat alte două partide din această fază, Spania – Rusia și Croația – Danemarca, dar s-au încheiat după terminarea ediției.

 

Brazilia, Belgia și Anglia, trei favorite ce așteaptă să intre în scenă

Optimile continuă însă astăzi și mâine cu alte patru meciuri tari. Azi, de la ora 17.00, Brazilia lui Neymar va întâlni Mexicul, în timp ce de la ora 21.00 Belgia și Japonia își vor disputa un loc în sferturi. Principala favorită a acestui Mondial, Brazilia va avea un meci dificil cu Mexic, care a demonstrat în grupe că este o echipă rapidă, impulsivă, ce poate fi decisivă în atacurile rapide. Cu siguranță vom asista la o dominare a brazilienilor în privința posesiei, în timp ce mexicanii vor sta mereu atenți la posibilitățile de contraatac, unde se pot dovedi letali.

În celălalt meci al zilei, Belgia nu ar trebui să aibă probleme în a trece de Japonia, niponii calificându-se cu noroc mai departe din grupe după ce au avut o egalitate perfectă cu Senegal, dar au dispus de mai puține cartonașe galbene primite. Belgienii în schimb ne-au arătat că au o generație extraordinară de fotbaliști și merită cu siguranță să ajungă mai sus de optimi, iar valoarea lor se va exprima cel mai probabil și în meciul cu Japonia. Mâine vom afla și ultimele două echipe calificate în sferturile de finală. Bătăliile se vor da între Suedia – Elveția și Columbia – Anglia. Ambele meciuri se prezintă ca unele echilibrate, cu șanse mai mici de a prevesti corect învingătoarea. Suedia și Elveția sunt amândouă naționale care nu au pretenții la câștigarea trofeului, dar una dintre ele va ajunge în sferturi. Niciuna nu a arătat ca o națională mare în meciurile din grupe, dar s-au dovedit echipe muncitoare, care au luptat până la final în fiecare meci și grație efortului depus au obținut calificarea. Între Columbia și Anglia în schimb vom avea parte de mai multă calitate, jucători mai valoroși care evoluează în campionate puternice. Anglia nu a fost o echipă de temut la Mondiale, însă în acest an are șanse de a ajunge până în fazele finale, având la dispoziție un lot puternic și tânăr. În confruntarea cu Columbia pornește cu prima șansă, dar asta nu înseamnă că formația sud-americană nu va avea un cuvânt de spus.

Luni, 2 iulie

Brazilia – Mexic   ora 17.00

Belgia – Japonia   ora 21.00

Marți, 3 iulie

Suedia – Elveția   ora 17.00

Columbia – Anglia         ora 21.00

Politica