marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Brânză și lapte, ținute cu orele în temperaturi de peste 30 de grade, pe trotuare

Temperaturile ridicate nu îi împiedică pe cei care aduc brânză, ouă și lapte la vânzare, să stea cu marfa în bătaia soarelui, direct pe trotuar. Despre aceste situații am mai scris, în perioada Paștelui, dar nimic nu pare a-i convinge pe acești doljeni că, procedând astfel, pun în pericol sănătatea consumatorilor. Nici măcar amenzile primite de la Poliția Locală. Aceste „mărfuri” se găsesc pe aleea de lângă centrul comercial Pelendava și în anumite colțuri din piețele din oraș.

Faptul că o depozitează în caserole din plastic, pare a fi suficient pentru cei care vin cu brânza la vânzare. Umbrela este un alt argument al acestora, fără să ia în seamă, însă, temperaturile ridicate. „Nu cred că e treaba cuiva că vindem și noi aici brânză. O ținem în caserole. Au ieșit acum tot felul de idei despre boli de tot felul. Este acoperită. Avem umbrelă să nu stăm în soare”, a spus, revoltată, una dintre femeile care vând brânzeturi pe aleea de lângă Pelendava.

De acasă nu ne-o ia nimeni”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Un ban pentru traiul zilnic vrea să facă și o altă doljeancă. Îl face, însă, fără să țină seama de faptul că brânza sau ouăle ținute la temperaturi de peste 30 de grade devin periculoase pentru cel care le consumă. „E în pungă, brânza. Nu stă în praf. Lasă că nu moare nimeni din ea! Facem și noi un ban. De acasă nu ne-o ia nimeni”, a fost reacția unei alte precupețe. Și cele două nu sunt singurele care procedează astfel.

Este și mai ieftină”

Cutiile, pungile sau fostele găleți de vopseluri, pline cu bucăți de brânză acum, sunt așezate direct pe trotuar. De clienți nu duc lipsă. Fără să acorde importanță riscului la care se expun, craiovenii cumpără brânzeturi, lapte sau ouă, mizând pe faptul că sunt din gospodăria omului. „Este și mai ieftină și vin oamenii cu ea de acasă. Și ai noștri, ai bătrâni mâncau la câmp, la prânz și nu aveau cu ei frigider. Lasă că nu moare nimeni”, a sărit în ajutorul precupețelor, unul dintre cumpărători.

De partea cealaltă, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Dolj le reamintesc doljenilor că, astfel de practici sunt incorecte. Medicii fac apel la populație și le recomandă să aleagă bunuri de consum doar din spațiile special amenajate în acest sens. „Poliția Locală Craiova nu trebuie să îi lase să vândă acolo. Sunt spații în piețe, special amenajate și autorizate de noi. Dacă s-ar interveni mereu, cu siguranță că și acești oameni ar înțelege. Să se confiște marfa, să se dea amenzi și poate așa înțeleg și dumnealor. De asemenea, cumpărătorii nu trebuie să se îndrepte către aceste mărfuri. Se pot alege cu toxiinfecții sau cu fel și fel de probleme de sănătate”, a spus Costică Retea, purtător de cuvânt al DSVSA Dolj.

Conducerea Poliției Locale Craiova afirmă că oamenii sunt sistematic sancționați, așa cum prevede legea.

De cel puțin trei ori pe săptămână se fac acțiuni de acest gen, nu numai în zona Pelendava, ci și în zona Ciupercă, Piața Brazdă, Piața Mare și sunt sancționați toți comercianții care desfășoară activitate de comerț pe domeniul public fără acord emis de primărie pentru ocuparea domeniului public. În cazul celor care vând produse alimentare perisabile – ouă, brânză, lapte – este singura măsura pe care putem să o luăm. În cazul celorlalte bunuri, dispunem și confiscarea marfurilor, potrivit legii 12/1990. La branză, ouă, lapte, etc – protecția consumatorului și direcția sanitar veterinară au atribuții directe pe controlul și luarea măsurilor prinvind aceste produse, pentru a vedea dacă respectă norme de producere, igienă, calitate, vânzare în condiții legale etc”, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.

Politica