joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Modernizarea „Parcului Romanescu” nu se încadrează în proiectele retrospective. Este prea scump pentru bugetul UE

Reprezentanții Primăriei Craiova trag nădejde că responsabilii din cadrul Ministerului Fondurilor Europene vor discuta la Bruxelles pentru a modifica suma limită de cinci milioane de euro pentru proiectele retrospective. În această categorie intră și Parcul „Nicolae Romanescu”, de altfel singurul înscris în această categorie, pe regiunea Sud-Vest Oltenia. Problema este că valoarea este cu mult peste limita admisă, ceea ce reprezintă o piedică în vederea depunerii lui.

Primarul Mihail Genoiu, a participat la o întâlnire cu premierul României, Viorica Dăncilă, vicepremierul Paul Snescu, ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, și ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, unde a ridicat această problemă, a sumelor mult prea mici. „Au apărut acele proiecte retrospective sau alternative sau nefinalizate, în care bani pe proiecte care au fost finanțe din bugetul local se pot rambursa, dacă se încadrează pe alte axe. Aici au fost citate trei proiecte, dintre care unul este Parcul Nicolae Romanescu de la Craiova”. Necazul este că acest ghid al solicitantului pentru proiectele retrospective a fos creat cu limitarea proiectelor la suma maximă de cinci milioane de euro. Eu am ridicat problema creșterii acestei sume”, a declarat Genoiu.

Speranțe că se va face o corecție

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dacă nu se vor aduce modificări, banii se vor pierde. Există șanse ca în luna iulie să fie efectuată o corecție în acest sens. „Pe de o parte, vrem să absorbim banii, pe de altă parte nu avem proiecte care să se încadreze în aceste axe și, când găsim un proiect, și pe acela îl limităm ca valoare. Și atunci care este logica? Am solicitat și, se pare, va fi făcută o solicitare de corecție în luna iulie, în sensul ca valoarea să fie crescută de la 5 milioane de euro, pentru a putea intra și proiectul Parcului Romanescu”, a mai spus Genoiu.

Acest pod se află în procedură”

Dacă vor primi vești bune de la Bruxelles, ar însemna că, la bugetul local, vor intra atât banii pe care autoritățile i-au plătit drept co-finanțare pentru proiectul de modernizare al parcului, cât și suma necesară reabilitării podului. „Proiectul parcului este considerat nefinalizat deoarece a rămas să se modernizeze și podul suspendat. Acest pod se află în procedură, care se derulează la această oră. Încă din data de 23 mai se află în evaluare și sperăm să avem finalizată, cât de curând, procedura și să înceapă execuția și acolo. Ar fi ultima etapă a revitalizării parcului”, a conchis Mihail Genoiu.

Politica