vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Evaluarea Națională: Mai puțini promovați în județele Olteniei decât anul trecut

Rată de promovare în scădere, comparativ cu cea de anul trecut, elevi cu medii generale de zece, unități școlare unde niciun elev nu a reușit să facă față cerințelor celor două probe scrise, dar și școli ai căror directori se pot lăuda cu absolvenții de clasa a VIII-a, toți reușind să promoveze. Aceasta este, în linii mari, situația de după Evaluarea Națională din acest an, centralizare făcută înainte de contestații, însă. Atât cadrele didactice cât și elevii nemulțumiți, care au și depus constație, trag nădejde că lucrurile se vor schimba, în sensul modificării anumitor note. Sâmbătă se va afișa situația finală, urmând ca elevii să se înscrie la liceul unde doresc să continue studiul.

În județul Dolj, procentul de promovare la Evaluarea Națională, înainte de contestații, a fost de 68,82%. Nu mai puțin de 23 de elevi au obținut media 10, cele 11 unități de învățământ unde aceștia au învățat sunt din Craiova și din județ. La polul opus, se găsesc patru școli unde niciun elev nu a reușit să treacă de acest examen.

În urma centralizării, s-au obținut următoarele rezultate: am avut 4.473 de elevi înscriși, 351 nu s-au prezentat, un eliminat, 23 de medii de 10, iar pe materii avem 97 note de 10 la limba și literatura română și tot 97 note de 10 la matematică. Procentul de promovabilitate, înainte de constestații, este de 68,82%. 19 unități școlare au obținut un procent de promovabilitate între 90-100%, două școli de 100% (Școala Gimnazială ”Marin Sorescu” Bulzești, Școala Gimnazială ”Mircea Eliade” Craiova) și în patru unități școlare promovabilitatea a fost zero. Este vorba despre Școala Gimnazială „Anton Pann” Craiova, Școala Gimnazială „Ilie Murgulescu” Vela, Școala Gimnazială Sălcuța, Școala Profesională Specială Craiova. Situația se poate modifica, toate aceste rezultate sunt înainte de contestații”, a precizat inspectorul general școlar al Inspectoratului Școlar Județean Dolj, Monica Sună. Comparativ cu situația din 2017, procentul de promovabilitate a scăzut, anul trecut 70,11% dintre candidați reușind să promoveze examenul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

10 medii maxime și în Olt

În județul Olt, 74,03% dintre candidații la Evaluarea Națională au trecut pragul de 5. Cel mai mare procent a fost la limba română, unde 86,88% dintre elevi au luat peste 5, în timp ce la matematică procentul a fost mai mic, de doar 60,92%. 40 de elevi olteni au obținut nota 10 la limba română și 31 la matematică, în total fiind 10 medii generale de 10. Patru dintre aceşti sunt elevi ai Şcolii Gimnaziale „Eugen Ionescu” Slatina şi câte unul de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu, Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” Slatina şi Şcoala Gimnazială „Mihail Drumeş” Balş. Alţi trei copii, de la „Eugen Ionescu” şi „Ion Minulescu” au fost aproape de perfecţiune, încheind primul examen important din viaţă cu media 9,97.

Este un procent foarte bun, zic eu. Trebuie să vedem şi în restul judeţelor care au fost rezultatele, dar cred că stăm foarte bine. În plus, avem 40 de note de zece la limba română şi 31 la matematică“, a declarat inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Olt, Florica Grecu.

Procent mai mic în Gorj

Peste 70% promovare și în județul Gorj! Aici, 71,18% dintre elevii care au susținut Evaluarea Națională, au trecut de acest prim examen al lor. Ca în fiecare an, sunt și elevi care au luat punctaj maxim la ambele probe, fiind trei medii de zece. Este vorba despre o absolventă a Colegiului Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu, o elevă care a învățat la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Tătărăscu” din municipiu și o altă absolventă a Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu. Aproape 230 de elevi gorjeni au obținut nota 9.00, 2.060 de candidați, din cei 2.894 prezenți obținând medii generale peste 5. Comparativ cu anul trecut, procentul de promovabilitate a scăzut și în Gorj. În 2017, acesta a fost de 75,64%.

Procente sub cele de anul trecut și în Mehedinți 

Și în județul Mehedinţi a scăzut procentul de promovare la Evaluarea Naţională. Anul acesta, 65,31% din totalul candidaților au fost peste linie, iar în 2017 acest lucru l-au reușit 68,03% dintre elevii participanți la examen. Trei elevi de la Colegiul Naţional Traian din municipiul Drobeta Turnu Severin au pomovat examenul cu media 10. Tot de la Traian este şi eleva care s-a clasat pe locul IV, cu media 9,90. La polul opus, trei elevi de la şcolile din Iloviţa, Isverna şi Corcova au obţinut nota 1 la ambele probe.

În ceea ce-i privește pe elevii din Vâlcea, 75,64 % dintre cei care au trecut prin emoțiile celor două probe de la Evaluarea Națională au reșit să obțină medii peste 5. Și în acest județ au fost punctaje maxime, trei candidați având media generală 10. 

Sâmbătă, verdictul final

Rezultatele finale ale Evaluării Naționale vor fi afişate sâmbătă, 23 iunie. Marți, între orele 14.00 și 19.00, elevii nemulțumiți de note au depus contestații sperând ca în urma reverificării lucrărilor să obțină un punctaj mai bun. 

Politica