marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

DGASPC Dolj, sprijin pentru copiii şi adulţii cu dizabilităţi

Îngrijire şi recuperare pentru copiii şi adulţii cu dizabilităţi, dar şi consiliere pentru persoanele aflate în această categorie socială care vor să se angajeze, sunt câteva dintre serviciile oferite de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, instituţie publică cu personalitate juridică înfiinţată în subordinea Consiliului Județean Dolj.

În judeţul Dolj sunt aproximativ 15.000 de persoane cu handicap, dintre care aproximativ jumătate în Craiova, persoane pe care angajaţii DGASPC Dolj încearcă să le sprijine. Atât pentru copiii, cât şi pentru adulţii cu dizabilităţi există centre specializate în care aceştia primesc îngrijire şi pot beneficia de servicii de recuperare. În plus, la nivelul DGASPC Dolj, a fost înfiinţat şi un serviciu de îngrijire la domiciliu.

Pentru persoanele vârstnice am gândit şi un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru că aceste centre rezidenţiale nu sunt soluţia cea mai ieftină şi cea mai bună, soluţia cea mai bună pentru persoanele cu handicap, mai ales când vorbim de persoanele vârstnice este ca ele să fie menţinute în locuinţele lor, acolo unde şi-au trăit toată viaţa şi să li asigure acest suport – îngrijire şi asistenţă la domiciliu. Avem un astfel de serviciu. El a fost gândit ca unul pilot şi s-a dovedit util, oportun. Avem 30 de îngrijitori la domiciliu care pot deservi 60 de persoane în această situaţie. Se întâmplă deocamdată în municipiul Craiova. Ne-am dori să fie extins şi în judeţ”, a declarat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

O echipă mobilă a fost înfiinţată şi pentru copiii cu handicap. În plus, pentru ei, sunt disponibile cinci centre de reabilitare şi recuperare. Peste 2.000 de copii din judeţ sunt încadraţi într-un grad de handicap.

Pe de altă parte, angajaţii DGASPC Dolj se preocupă şi de sprijinirea persoanelor cu handicap care vor să îşi găsească un loc de muncă.

Legislaţia a devenit mai suportivă şi încearcă să îi ajute şi pe ei şi pe angajatori tot mai mult. Şansele de angajare, de integrare pe piaţa muncii, sunt la fel ca la orice altă persoană. Totuşi, în ceea ce îi priveşte pe ei, este nevoie de un suport suplimentar pe care noi încercăm să îl asigurăm dar nu reuşim decât atunci când angajatorii au o deschidere şi faţă de aceste persoane şi faţă de cei care încearcă să le asigure un suport pe perioada acomodării”, a mai spus Stancu.

DGASPC Dolj vrea să extindă serviciile oferite persoanelor cu handicap astfel că, în acest an, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean va înfiinţa noi centre de îngrijire şi recuperare.

Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului Dolj a primit, în acest an, şapte milioane de lei de la Consiliul Judeţean pentru investiţii în centrele din subordine, precum şi pentru înfiinţarea unora noi. Este vorba despre un centru de recuperare pentru adulţi cu handicap ce ar urma să fie deschis în Călăraşi, alocarea CJ Dolj pentru acest obiectiv fiind de 1.230.000 lei, iar un altul la Ciuperceni, pentru care se alocă 500.000 lei. De asemenea, în Segarcea va fi deschis un centru pentru recuperarea copiilor cu handicap, iar pentru acest obiectiv alocarea de la bugetul Doljului este de 1.500.000 lei.

În plus, Centrul „Sf. Apostol Andrei” din Craiova urmează a fi extins pentru a putea găzdui aici copii din judeţ cu probleme, pe perioada recuperării lor, alocarea prin programul de investiţii pentru anul 2018 pentru acest obiectiv fiind de un milion de lei.

Reamintim că anul acesta, circa 40% din bugetul propriu al judeţului Dolj pentru 2018, care se ridică la aproape 480 milioane lei, merge către zona socială, după cum a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

La Protecţia Copilului şi în alte zone în care trebuia să vină tot de la bugetul statului bani, n-au venit şi atunci suntem nevoiţi să îi îndestulăm întâi pe ei şi e vorba de o sumă destul de mare adică circa 40% din acest buget care se duce către zona socială”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Politica