joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Trei militari participanţi la misiuni internaţionale, cetăţeni de onoare ai Craiovei

Au ales să lucreze în armată fie pentru că au văzut ce presupune această carieră în rândul prietenilor, fie pentru că pur și simplu au îndrăgit haina militară. O ținută care le-a stârnit curiozitățși i-a responsabilizat mai mult decât credeau ei că se poate. Vorbim despre trei militari craioveni care au fost numiți cetățeni de onoare ai Craiovei în cadrulȘedinței Solemne a Consiliului Local Craiova, de joi seara. Maiorul George Cristian Olteanu, plutonierul Florin-Ionel Murărescu şi caporalul Marius-Bogdan Radu au participat la misiuni în Afganistan sau Irak, au fost răniți, dar niciodată nu s-au gândit să renunțe la această carieră. 

Cei trei militari craioveni au fost aleși, în vederea primirii titlului de Cetățean de Onoare, de către reprezentanți ai Ministerului Apărării Naţionale. De-a lungul timpului, aceştia au fost recompensaţi pentru curajul lor, ceea ce s-a întâmplat şi pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Primesc această distincție în numele tuturor camarazilor”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Maiorul George-Cristian Olteanu a dat startul poveştilor. În urmă cu şapte ani, acesta era alături de colegii lui de la Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, în teatrul de operaţiuni din Afganistan. Părea a fi o zi absolut normală, când o maşină blindată apărută în zonă a însemnat rănirea lui și a altor trei colegi. Maiorul s-a ales cu o fractură la genunchiul stâng şi cu o alta la coloană, zona lombară. La vremea respectivă, pentru faptul că nu şi-a pierdut cumpătul, Olteanu a primit numeroase distincții, insigne de onoare pentru activitatea depusă: Emblema „Onoarea Armatei Române”, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler şi Titlul onorific de „Militar Veteran” pentru militari, Emblema de merit „În Slujba Păcii”. La toate acestea se adaugă Titlul de Cătăţean de Onoare al Craiovei, primit joi seara. „Este o deosebită onoare pentru mine să primesc titlul de cetățean de onoare al municipiului Craiova. Primesc această distincție în numele tuturor camarazilor alături de care m-am aflat în multe momente de-a lungul carierei”, a spus maiorul George-Cristian Olteanu.

Patru misiuni internaţionale

La rândul său, plutonier adjutant Florin-Ionel Murărescu nu gretă o clipă că a ales această carieră. A participat la patru misiuni internaționale atât în Irak, cât și în Afganistan, în ultima acţiune cu Batalionul 20 Infanterie „Dolj” fiind rănit în timp ce executa o activitate de patrulare. Incidentul nu l-a speriat, ci dimpotrivă l-a întărit. I-a dat curaj să continue cu mândrie cariera şi o va face până la capăt.

Cu respect și onoare deosebită vă mulțumesc pentru această seară. Sunt extrem de emoționat. Am participat de-a lungul carierei mele militare în patru teatre de operațiuni. Iubesc armata, iubesc haina militară”, a fost mesajul plutonierului.
Am luptat în cariera mea militară alături de eroi”

Caporalul Marius-Bogdan Radu a fost şi el rănit tot în cadrul misiunii de patrulare din Afganistan. „Primirea acestei înalte distincții mă onorează. Nu mă consider un erou, dar vreau să cred că am luptat în cariera mea militară alături de eroi”, a spus, extrem de modest, caporalul.

Elevii olimpici, premiaţi

Tot în cadrul Şedinţei Solemne a Consiliului Local Craiova au primit acest titlu, de cetăţean de onoare, handbalistele doljence, doi dintre antrenori, foşti profesori ai instituţiilor de învăţământ din Craiova şi o fostă actriţă a teatrului craiovean. De asemenea, au fost premiaţi elevii care au obţinut rezultate excepţionale la olimpiade precum şi profesorii îndrumători.

 

Politica