vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Subiectele de la proba scrisă la Limba și literatura română susținută de elevii de clasa a VIII-a

Elevii de clasa a VIII-a au primit, la prima probă a Evaluării Naţionale, cea la limba română, două texte la prima vedere pe baza cărora au avut de răspuns la mai multe cerinţe. De asemenea, au avut de povestit o întâmplare dintr-o cetate, dar şi o compunere prin care să demonstreze genul epic.

Primul subiect, textul la prima vedere, este un fragment din „Inocentii”, de Ioana Parvulescu, pe caza căruia au avut de răspuns la şase cerinţe cum ar fi: motivarea folosirii cratimei, găsirea de sinonime sau modul de formare a cuvintelor. Rezolvarea punctului B pentru primul subiect necesita realizarea unei compuneri de minim 150 de cuvinte care sa argumenteze apartenenta la genul epic a textului dat.

Textul celui de-al doilea subiect a fost un extras din revista National Geographic Traveller: Adina Branciulescu, „Transilvania, din goana trenului”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Candidaţii au avut de rezolvat alte şase cerinţe pe baza acestui text, printre care au avut de precizat funcţia sintactică a anumitor cuvinte, să scrie două propoziţii subordonate sau să menţioneze genul şi cazul anumitor substantive.

De asemenea, elevii au mai avut de redactat o naraţiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută într-o cetate.

Baremul: primul subiect este notat cu 40 de puncte, iar cel de al doilea cu 36 de puncte. Elevii vor mai primi 14 punte pentru redactarea întregii lucrări şi alte 10 puncte din oficiu.

Examenul a început la ora 09.00 şi a durat două ore.

Pe durata examenului, sălile de clasă au fost supravegheate video şi audio.

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, pe 13 iunie, absolvenţii clasei a VIII-a vor da examenul la matematică, urmând ca pe 14 iunie, elevii care aparţin minorităţilor să susţină proba scrisă la limba maternă.

Primele rezultate vor fi afişate pe 23 iunie, iar în aceeaşi zi, întrele orele 14.00 – 19.00, se vor putea depune contestaţiile. După soluţionarea contestaţiilor, notele finale vor fi făcute publice pe data de 23 iunie.

Politica