miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Primăria Severin poate prelua gratis Termocentrala Halânga

Prin intermediului Fiscului din Mehedinți, Primăria Severin poate lua fără nici un ban Termocentrala Halânga și există alternativa ca în loc de păcură să funcționeze în viitor pe gaz, care este mult mai ieftin, și implicit facturile la căldură pentru populație să fie mult mai mici.

Cele două cazane pe păcură, închiriate anual de municipalitate de la administratorul judiciar al defunctului RAAN, ar putea ajunge în proprietatea Primăriei Drobeta Turnu Severin. Preluarea poate fi făcută fără niciun fel de costuri, doar printr-o hotărâre de Guvern. De fapt, echipamentele de la termocentrala Romag Termo ar putea deveni proprietatea ANAF, în contul unei datorii istorice a RAAN-ului, de 53 de milioane de euro.

Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin ar putea intra gratuit în posesia celor două cazane pe care le închiria în sezonul rece cu scopul de a furniza agent termic populației. Cele două cazane care funcționează pe păcură și pe care SPAET le-a închiriat în ultimele două sezoane reci, au costat municipalitatea nu mai puțin de 700.000 de lei pe lună. Judecând după un sezon cu 5 luni friguroase, prețul total plătit doar pentru chiria echipamentelor a ajuns la 35 de miliarde de lei vechi. Cum ar putea SPAET să devină proprietarul echipamentelor respective, a explicat șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Mehedinți, Cosmin Gabriel Durac.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Concret, RAAN are o datorie istorică către ANAF, de 53 de milioane de euro. În contul acestei datorii, ANAF poate solicita utilizarea garanției pusă pe bunurile RAAN. Devenit proprietar al celor două cazane, ANAF le poate da Primăriei Severin. Ideea a venit chiar din partea șefului fiscului mehedințean. Operațiunea pusă în practică de ANAF se numește darea în plată. De la ANAF, printr-o Hotărâre de Guvern, echipamentele pot ajunge la Primărie. În acest moment bunurile pe care ANAF le preia în contul uriașei datorii lăsate de RAAN sunt în proces de evaluare. După evaluare, ANAF valorifică bunurile transferându-le spre utilitate publică municipalității.

Primarul Severinului, Marius Screciu, confirmă toate aceste demersuri și spune că preluarea echipamentelor ar fi în beneficiul municipalității. Mai mult, dacă ar fi preluate, cele două cazane ar putea fi modificate în așa fel încât să funcționeze cu gaz în loc de păcură. Nu numai Primăria Severin se află în situația de a putea prelua echipamentele de la fostul RAAN, în beneficiul severinenilor, ci și Parchetul General. Există, în acest sens o cerere pentru preluarea sediului RAAN, în care să fie mutate toate unitățile de parchet din județul Mehedinți.

Politica