marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

700 de elevi din Dolj, prinși în programul „SuperȘcoala”. Cinci unități din mediul rural vor beneficia de proiect

Aproximativ 700 de elevi din Dolj vor beneficia de un program educațional complex derulat de către Asociația Mereu pentru Europa împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj și Asociația EduFor Craiova. Este vorba despre un proiect derulat sub sloganul „SuperȘcoala – Vrem, putem, reușim!, cod MySMIS 106595”, care are ca obiectiv facilitarea accesului egal la educația obligatorie a copiilor, elevilor și tinerilor care au părăsit timpuriu școala. Pentru acest program au fost selectate, din județul Dolj, nu mai puțin de cinci unități școlare din mediul rural (Școala Gimnazială Radovan, Școala Gimnazială Breasta, Școala Gimnazială „Ilie Martin” Brabova, Școala Gimnazială Secu, Școala Gimnazială „Carol al II-lea” Dioști), proiectul în valoare de peste 5 milioane de lei, fiind unul cu finanțare neramburasbilă.

Programul „SuperȘcoala – Vrem, putem, reușim!, cod MySMIS 106595” a demarat în aprilie, anul acesta, și se va derula timp de trei ani. Prin măsurile de sprijin adresate unui număr de 685 de copii, 50 de tineri, 100 de cadre didactice, 100 de părinți, se dorește, potrivit președintei Asociației Mereu pentru Europa, Valeria Leferman, creșterea calității serviciilor educaționale, reducerea/prevenirea abandonului școlar timpuriu și reintegrarea anumitor categorii de tineri în educație și formare.

Școala după școală” pentru 70 de elevi

Policlinica Buna Vestire Craiova

În proiect sunt prevăzute mai multe programe, unul dintre ele fiind „Școala după școală” de care vor beneficia 70 elevi (6-10 ani). În fiecare dintre cele cinci unități de învățământ va fi amenajată o sală de clasă unde elevii vor rămâne după ore și se vor pregăti pentru cea de-a doua zi. Respectiva sală va fi dotată corespunzător cu calculatoare, mobilier și tot ceea ce presupune buna desfășurare a activității educaționale, iar elevii incluși în program vor primi câte 100 de lei, lunar, pentru a-și asigura prânzul.

A doua șansă”, pentru 50 de tineri

Printre așteptările acestui proiect se numără și informarea, consilierea, orientarea educațională pentru carieră a elevilor din grupul țintă precum și consilierea și educația parentală pentru un număr de 100 de părinți. De asemenea, potrivit Valeriei Leferman, 50 de tineri cu vârsta cuprinsă între 6-16 ani care au părăsit timpuriu școala vor participa la activități tip „A doua șansă”. La rândul lor, dascălii vor fi și ei implicați în tot felul de programe.

Un alt rezultat așteptat este îmbunătățirea și diversificarea serviciilor educaționale oferite de unitățile școlare, prin participarea a 100 de cadre didactice la cursuri de formare și dezvoltarea de parteneriate între grădinițe, școli, părinți și comunitate cu scopul creșterii implicării comunității locale în dezvoltarea școlilor și prevenirii abandonului școlar”, a completat președinta Asociației Mereu pentru Europa.

IȘJ Dolj alege grupul țintă

În ceea ce privește implicarea Inspectoratului Școlar Județean Dolj în toată această poveste educațională, instituția are rol în selecția grupului țintă, după cum a anunțat inspectorul adjunct al IȘJ Dolj, Janina Elena Vașcu. „Noi suntem cei care dăm verdictul în ceea ce privește selecția elevilor beneficiari ai acestui proiect. Vom urmări din umbră activitatea și sunt convinsă că vor urma lucruri extraordinare. Vor urma activități foarte importante pentru copii, pentru părinții acestora și cu toții vor realiza cât de mare este câștigul pentru cele cinci localități prinse în acest proiect”, a menționat Vașcu.

Și cadrele didactice vor fi formate și ulterior evaluate

De consilierea și orientarea elevilor, pe de o parte și de formarea cadrelor didactice pe de altă parte, se vor ocupa reprezentanții Asociației EduFor Craiova. „Aceste școli au fost selectate după o ierarhie a Ministerului Educației. Asociația noastră este partener în acest program și îi revin două activități. În primul rând, ne vom ocupa de activitatea privind consilierea și orientarea copiilor, vizând cariera lor, dezvoltarea personală. Și părinții vor fi consiliați, la rândul lor. Cea de-a doua activitate se referă la programul de formare a cadrelor didactive. Vor fi 50 de ore de pregătire, 32 de ore față în față, 16 ore în mediul on line și două ore vor fi pentru evaluarea finală”, a explicat Diana Brătucu, președinta Asociației EduFor Craiova. Valoarea totală a proiectului este de 5.408.050,68 lei, din care 4.596.746,18 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European.

Politica