vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fostul primar din Calafat, Mircea Guță, face 4 ani și 11 luni de pușcărie

Magistrații Curții de Apel Craiova au pronunțat, miercuri, hotărârea definitivă în procesul fostului primar al Calafatului, Mircea Guță, și complicelui său, Constantin Coman. Fostul primar a fost trimis în judecată în iulie 2014 de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova pentru infracţiunile concurente de luare de mită şi abuz în serviciu, în formă continuată, anchetatorii reţinând că a primit şpagă o maşină de lux, marca Chrysler. Pe fond, Tribunalul Dolj l-a condamnat, în luna martie a anului trecut, la o pedeapsă de 5 ani și 4 luni închisoare cu executare. Curtea de Apel Craiova i-a redus, ieri, pedeapsa, la 4 ani și 11 luni închisoare, tot cu executare, iar Constantin Coman, administrator al unor societăţi comerciale, care a primit pe fond 3 ani de închisoare cu executare, a obținut reducerea pedepsei la 2 ani de închisoare, tot cu executare.

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au anunțat, ieri, decizia în cazul fostului primar din Calafat, Mircea Guță. Acesta a obținut reducerea pedepsei, însă va merge la pușcărie pentru 4 ani și 11 luni: „Admite apelurile declarate de PÎCCJ – DNA Serviciul Teritorial Craiova şi inculpaţii Guţă Mircea Marinel şi Coman Constantin, împotriva s.p. nr. 168/14.03.2017 a Tribunalului Dolj. Descontopeşte pedepsele aplicate inculpatului Guţă Mircea Marinel.(…) contopeşte pedepsele aplicate, în pedeapsa cea mai grea aceea de 4 ani închisoare la care se adaugă 1/3 din cealaltă pedeapsă cu închisoarea, respectiv 11 luni închisoare, astfel încât inculpatul va executa pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 11 luni închisoare.(…) Condamnă pe inculpatul Coman Constantin la pedeapsa de 2 ani închisoare. Obligă inculpatul în solidar şi la plata dobânzii legale calculată la suma de 1.399.220,69 lei reprezentând prejudiciu. Constată că inculpatul Coman Constantin a achitat suma de 404.500 lei din totalul prejudiciului. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cheltuielile judiciare reprezentând onorariul avocaţilor din oficiu rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 23.05.2018”, se arată în încheierea de ședință a instanței.

Reamintim că, pe 18 iulie 2014, Mircea Marinel Guţă (la momentul respectiv primar al municipiului Calafat) şi Constantin Coman, administrator al unei societăţi comerciale, au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 2008-2011, Guţă Mircea Marinel, în calitate de primar al municipiului Calafat şi ordonator principal de credite, „în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a dispus achiziţionarea mai multor bunuri şi materiale din fondurile autorităţii locale, prin procedura achiziţiei directe, de la firmele administrate de inculpatul Coman Constantin. Cu aceste ocazii, s-au încălcat dispoziţiile OUG nr. 34/2006 (privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii), deoarece livrarea s-a făcut pe produse finite, iar facturarea s-a realizat pe materiale brute sau componente. În realizarea acestor acţiuni, Guţă Mircea Marinel a fost sprijinit de Coman Constantin, care i-a pus la dispoziţie facturi fiscale, pe elemente componente, în situaţia în care s-au livrat bunuri finite. Prin aceasta, s-a urmărit atât obţinerea unui prag valoric mai mic decât cel prevăzut de lege în materia achiziţiilor publice, ca limită pentru achiziţiile directe, cât şi un preţ supraevaluat, raportat la preţurile de piaţă şi cele menţionate în SEAP, pentru bunuri similare. Astfel, s-a cauzat bugetului local al Calafatului un prejudiciu evaluat la 403.041,93 euro. La finele anului 2008, inculpatul Guţă Mircea Marinel a pretins şi primit de la inculpatul Coman Constantin un autoturism Chrysler, pentru a-şi exercita puterea de decizie în interiorul Primăriei municipiului Calafat, în scopul derulării, cu încălcarea legislaţiei privind achiziţiile publice, a unor relaţii comerciale între instituţia publică şi societăţile comerciale administrate de inculpatul Coman Constantin”, se menţionează în rechizitoriul DNA Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile, aparţinând lui Mircea Guţă şi Constantin Coman. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Măsurile au fost menţinute de magistraţi, iar în septembrie dosarul a ieşit din camera preliminară de la Tribunalul Dolj.

Pe 14 martie 2017, judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunțat sentința. Ambii inculpați au fost găsiți vinovați de infracțiunile reținute în sarcina lor, astfel că Mircea Guță a fost condamnat la o pedeapsă totală de 5 ani și 4 luni închisoare cu executare, iar Constantin Coman a primit 3 ani de închisoare cu executare. Instanța a menținut sechestrul instituit de procurorii DNA și i-a obligat pe inculpați la câte 2.500 lei cheltuieli judiciare.

 

 

Politica