vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Peste 16 mii de oameni au petrecut o noapte albă în Muzeul Olteniei

Peste 16 mii de oameni au trecut pragul celor trei secții ale Muzeului Olteniei din Craiova, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Accesul în muzeele Craiovei a fost gratuit. Aceasta, în cadrul evenimentului european „Noaptea Muzeelor”, ajuns la cea de-a XIV-a ediție.

16.109 este numărul celor care au vizitat Muzeul Olteniei de sâmbătă seara de la ora 19 și până duminică la ora 2. Fluxul de vizitare a fost mai mare între orele 19 și 23, după cum a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei din Craiova.
Secţia de Etnografie (Casa Băniei) – important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova – a prezentat publicului vizitator două expoziţii permanente: “Ritmurile vieţii”, în care se regăsesc ritualul nunții, dar și meșteșuguri tradiționale oltenești și „Facerea pâinii”, o reprezentare specifică a vechii culturi a grâului din Oltenia. Tot aici, craiovenii au putut vizita expoziția temporară “Oltenia și patrimoniul său UNESCO”, în care se regăsesc artefacte incluse în patrimoniul universal UNESCO, aparținând ceramicii de la Horezu, scoarțe tradiționale românești, mărțișorul tradițional și Călușul – ca dans ritual.
La Secția de Științele Naturii vizitatorii au avut acces gratuit la expoziția „Oltenia – Terra fossilis”, care conține, între altele, reconstituirile scheletice ale unui urs de peșteră cu vârsta de circa 30.000 de ani sau ale unui mamut cu vârsta de circa 1,6 milioane de ani, acestea fiind doar două dintre punctele atractive ale acestei expoziții. De asemenea, au
putut vizita „Colecția de minerale și roci”, dar și expoziția „Universul şi Sistemul nostru Solar”.
Secția Istorie-Arheologie i-a întâmpinat pe vizitatori cu cele trei expoziții permanente: Oltenia Preistorică, Redescoperă Istoria și Oltenia Rediviva.
„Spațiile expoziționale grupate sub genericul Oltenia Preistorică reprezintă un periplu prin preistoria spațiului geografic delimitat de Carpați, Dunăre și Olt, începând din Epoca Paleolitică, de-a lungul Epocii Neolitice şi până în Epoca Bronzului, oferind vizitatorilor artefacte istorice de o importanță deosebită.
Amenajată la parterul imobilului, Expoziția Redescoperă Istoria redă atmosfera istorică a Antichității și a Evului Mediu din Oltenia, printr-un discurs muzeistic care se ridică cu adevărat la standarde europene, în timp ce Expoziția Oltenia Rediviva prezintă istoria regiunii Oltenia, raportată la perioada cuprinsă între evul mediu târziu și secolul al XX-lea.
Expozițiile, prin tematică şi modul de expunere, sunt realizate într-o manieră modernă, accesibilă diferitelor categorii de vizitatori, și îşi propun să provoace la dialog şi interactivitate vizitatorii”, au explicat reprezentanții Muzeului Olteniei.
Tot aici a fost deschisă expoziția „Personalități din Oltenia”, o incursiune în viața câtorva figuri remarcabile precum: Constantin D. Fortunescu, George Fotino, Valentin Al. Georgescu, N. I. Herescu, Aurelian Metzulescu, Nicolae Titulescu, C.S. Nicolăescu- Plopșor sau Mihail Săulescu, dar și expoziția „Interferențe istorice româno-britanice în

Oltenia” și “Salonul Regional de Fotografie Oltenia în imagini”.
Şi Muzeul de Artă din Craiova şi-a deschis porţile, gratuit, pentru vizitatori, numai până la ora 21, două mii de oameni trecând pragul instituţiei de cultură.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica