miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

OFL Dolj: Consultații gratuite pentru elevi și proiect pentru creșterea atractivității învățământului profesional

„Fii meseriaș!” – proiect derulat de organizația de femei a PNL pentru a convinge elevii să urmeze cursurile unei școli profesionale, dar și agenții economici pentru a se înscrie în parteneriate pentru învățământul dual. Proiectul a fost prezentat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul PNL Dolj, de Mihaela Jianu, președinta Organizației Femeilor Liberale Filiala Dolj.

„La nivel național se derulează mai multe proiecte de către Organizația Femeilor Liberale din România. Unul dintre acestea este pe domeniul educațional și se numește „Fii meseriaș”. Acest proiect are ca scop creșterea atractivității învățământului profesional clasic și profesional dual. Prin derularea acestui proiect se urmărește promovarea în cât mai multe localități din România a avantajelor pe care le oferă școala profesională, învățământul profesional clasic și învățământul profesional dual, atât în ceea ce privește școlarizarea, cât și în privința ocupării unui loc de muncă imediat după finalizarea studiilor. Premisele de la care s-a pornit în creionarea acestui proiect sunt criza locurilor de muncă, o criză care se manifestă în această perioadă foarte agresiv (…) și abandonul școlar”, a afirmat Mihaela Jianu, președinte OFL Dolj.

Potrivit acesteia, este foarte importantă schimbarea mentalității cu privire la învățământul profesional, de aceea titlul ales al proiectului a fost „Fii meseriaș”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ne dorim prevenirea abandonului școlar, dar și schimbarea acestor mentalități, mentalități ale părinților, în primul rând, dar și ale elevilor legate de practicarea unei meserii. S-a împământenit oarecum această idee că să fii meseriaș este o rușine. De aceea și titlul este, zicem noi, sugestiv: Fii meseriaș. Îndeamnă tinerii noștri să-și aleagă o meserie și să devină, într-un fel, profesioniști ai acestei meserii. De altfel, unul dintre sloganurile sub care se va desfășura campania de informare este acela de a-ți face din meserie, o adevărată profesie. Un alt rezultat așteptat este angajarea cât mai multor agenți economici ca parteneri în învățământul dual”, a precizat Mihaela Jianu.

Pe lângă campaniile de informare, în cadrul proiectului, cinci echipe ale PNL Dolj vor merge în județ, în localități în care sunt familii defavorizate, iar consilierii locali liberali vor depune proiecte prin care vor solicita alocarea de fonduri pentru elevii de la învățământul dual.

„Prin lege există posibilitatea susținerii acestor copii din punct de vedere financiar de către consiliile locale, prin hotărâri care să prevadă alocarea unor sume pentru internat și pentru masă pentru copiii care frecventează învățământul dual”, a punctat șefa OFL Dolj.

 

Consultații gratuite pentru elevi

Pe de altă parte, la nivel județean, Organizația de femei a PNL Dolj, va acorda consultații gratuite elevilor care în acest an susțin examene naționale.

„Este un proiect care se va derula la nivel judeţean şi care poartă titlul „Solidaritate pentru educaţie”. Vom organiza o serie de consultații gratuite pe bază de voluntariat, organizate și susținute de OFL Dolj prin membrele noastre, cadre didactice de specialitate cu activitate îndelungată și cu experiență recunoscută în domeniul educațional. Ne propunem ca până la desfășurarea probelor scrise ale evaluării naționale și ale bacalaureatului să organizăm consultații la disciplinele la care se susțin probele scrise. De asemenea, ne-am propus ca aceste consultații să le desfăşurăm și în trei comune din judeţ, respectiv în comunele Măceşu de Sus, Goicea şi Cârna, pentru că tot timpul ne-am gândit la elevii din mediul rural, care au nevoie de susţinere”, a mai afirmat Mihaela Jianu, președinta OFL Dolj.

Proiectul ar urma să fie extins, de la anul, și în alte localități.

Politica