sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Nestematele pământului”, prezentate în Piaţa „William Shakespeare”

Muzeul Olteniei a organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, și cea de-a XI-a ediţie aSalonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme.
Este vorba despre o expoziţie în aer liber, un târg, dar şi o bursă a mineralelor, fosilelor şi gemelor, menită a informa şi a forma publicul vizitator, transformând Piaţa „William Shakespeare” într-un regal de culoare şi forme, prin etalarea unei diversităţi de minerale, pietre semipreţioase şi atrăgătoare bijuterii hand-made (coliere, cercei şi brăţări), după cum au afirmat reprezentanții Muzeului Olteniei.

Deschiderea oficială a manifestării a avut loc pe 18 mai, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Muzeelor, instituită încă din anul 1977, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), recunoscut de UNESCO drept partener privilegiat pentru cercetarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural prin intermediul acestui tip de instituţii.
Aproximativ 40 de colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti ş.a.), dar şi din străinătate (Ungaria, Ucraina, Moldova), s-au reunit la Craiova pentru a împărtăşi craiovenilor bucuria, povestea şi magia mineralelor, fosilelor şi gemelor. Bijuteriile au fost, ca de
obicei, cele care au atras atenția.
„Îmi aduc aminte, cred că în 2008 am luat inițiativa organizării acestui salon pentru prima dată la Craiova și consider că organizarea lui an de an a fost benefică pentru publicul craiovean și nu numai. Este un moment deosebit destinat în primul rând doamnelor și domnișoarelor dar și domnilor, un eveniment în care ne-am asigurat, de fiecare dată, că toți participanții ne arată aceste frumoase nestemate, că este vorba despre un eveniment în care
kitch-ul nu își are locul”, a declarat, în deschiderea manifestării Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj şi în parteneriat cu Consiliul Local și Primăria Municipiului Craiova.
„Îi felicit pe colegii noștri, specialiștii de la Muzeul Olteniei, pentru aceste acțiuni frumoase pe care le întreprind și care sunt într-un număr foarte mare. Felicit și participanții la acest eveniment, îi așteptăm de fiecare dată cu mare drag”, a afirmat Oana Bică, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj.
Expozanții au adus anul acesta și pietre semiprețioase mai rar de găsit. Ei spun că de fiecare dată au încercat să vină cu ceva nou în fața publicului craiovean, public pe care îl apreciază.
„Nici nu ne dăm seama cât de repede trece timpul în aceste momente de bucurie. Bucurie pentru că suntem foarte încântați când venim la Craiova, atât datorită organizatorilor care ne asigură cele mai bune condiții, cât și publicului craiovean care este extrem de interesant și interesat de produsele pe care le realizăm”, a spus Oscar Edelstein, unul dintre “veteranii” Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, doctor în mineralogie.
În România, primele saloane de minerale, fosile şi geme s-au desfăşurat la Cluj-Napoca începând cu anul 1993, fiind iniţiate de profesorul Virgil Ghiurcă de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, un pasionat de colecţionarea şi şlefuirea mineralelor. La aceste manifestări luau parte colecţionari de minerale şi fosile, pasionaţi din toată ţara, tineri sau
vârstnici, interesaţi sau numai curioşi. Încet-încet, în oraşele cu tradiţie în exploatarea mineralelor (Baia Mare) sau în centre universitare ca Timişoara, Oradea, Iaşi, Bucureşti, manifestările de acest gen s-au extins, astăzi ajungând să fie prezenţe obişnuite în peisajul social şi cultural de la noi.
Instituţia muzeală craioveană a organizat o primă ediţie a salonului în anul 2008, an de an publicul craiovean devenind mai numeros şi mai curios/interesat de minerale şi geme, context în care Salonul s-a legitimat valoric, devenind o frumoasă tradiţie locală.

Politica