joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mario Oprea: „Vom strânge semnături pentru a anihila această tendință de eliminare a pilonului doi de pensii”

PNL sesizează Avocatul Poporului şi Curtea Constituțională cu referire la Pilonul 2 de pensii, după ce au existat, în spațiul public, unele discuții legate de eliminarea acestui pilon, ori de introducere a posibilității ca cetățeanul să aleagă dacă va cotiza sau nu. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței de presă, de vineri, de senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea. Acesta a vorbit despre campania „Oprește furtul lor. Sunt banii tăi de pensie”, derulată de PNL.

„Majoritatea Parlamentară formată din PSD şi ALDE abordează totalmente greşit această problemă, renunţând la o reformă modernă, ce s-a întamplat în anul 2008, atunci când s-a venit cu pilonul 2 și pilonul trei de pensii. Actualii guvernanți au încercat să demonstreze că pilonul 1 este mai bine administrat de către stat decât pilonul doi de către fondurile private de administrare. Este totalmente manipulatoriu să vii cu o astfel de abordare, pentru că pilonul unu nu reprezintă administrare. Este vorba de o distribuire a banilor, iar nu de o administrare”, a spus senatorul liberal.

Mario Ovidiu Oprea a afirmat că pilonul unu de pensii nu reușește să acopere plata pensiilor, acesta funcționând cu un deficit de 14 miliarde de lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Fondurile private de pensii oferă un randament obligatoriu care depășește rata inflației, iar banii sunt în conturi individuale administrate de fonduri private. Valoarea pensiei private este dată de suma acumulată la finalul stagiului de cotizare, banii pot fi retrași într-o singură tranşă, pot fi distribuiți lunar sau pot fi lăsați moștenire. Sunt peste 4 milioane de angajați români care contribuie la pilonul doi, iar până acum s-au acumulat în aceste conturi aproape 9,1 miliarde de euro”, a continuat Mario Oprea.

Senatorul a precizat și că va fi depusă o moțiune de cenzură împotriva Guvernului pe această temă: „Pe lângă faptul ca vom sesiza Avocatul Poporului, vom sesiza şi Curtea Constituțională pentru că este vorba de drepturi cetățenești câștigate, vom depune o moțiune de cenzură legată de această temă. Am elaborat acest pliant care va fi distribuit într-un număr de peste 50 de mii de exemplare, şi în paralel cu distribuirea acestui pliant vom strânge semnături pentru a anihila această tendință de eliminare a pilonului doi de pensii. Ne dorim creștere de contribuții la nivelul doi de pensii, după ce în prealabil le vom explica cetățenilor aceste lucruri”.

Conform senatorului Mario Ovidiu Oprea, PNL propune o creștere la pilonul doi de pensii în două faze – prima dată, până la 6% așa cum prevedea legea, apoi până la 8%.

El a mai explicat că este nevoie de acest fond de pensii private întrucât populația României este în scădere și nu vor mai fi suficienți contributori la sistemul public de pensii.

Săptămâna trecută, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, potrivit Mediafax, că zvonurile privind intenţia Executivului de a introduce „contributivitate zero” la pilonul II de pensii reprezintă „o prostie şi o minciună”, afirmând că nu există un proiect oficial care să prevadă reforma sistemului de pensii.

 

Politica