Stejarii, excluși de la Cupa Mondială!

Home Sport Stejarii, excluși de la Cupa Mondială!
Stejarii, excluși de la Cupa Mondială!

World Rugby, forul care guvernează rugby-ul la nivel global, a anunțat marți că decizia Comisiei de Soluționare a Disputelor în ceea ce privește problemele de eligibilitate a mai multor jucători care au evoluat în Rugby Europe Championship, printre care și unul pentru România, este de a depuncta toate echipele acuzate. Astfel, România pierde calificarea la Cupa Mondială, pentru prima dată în istorie, dar nu pe teren, ci din birouri.

Astăzi rugby-ul românesc a pierdut tot! Nu credeam niciodată că o să-mi închei cariera internațională din fața televizorului. E o lovitură mare pentru Rugbyul Românesc, pentru toți jucătorii României, pentru mulți dintre noi era ultima Cupă Mondială. Păcat de lipsa de profesionalism a unora care ar fi trebuit să cunoască regulamentul ca și pe Tatăl Nostru. Mulțumesc suporterilor pentru tot ce au făcut pentru echipa națională! Sper că într-o zi România să ajungă acolo unde îi este locul!”, este mesajul căpitanului echipei naționale, Mihai Macovei, postat pe o rețea de socializare.

Federația Română de Rugby, într-un comunicat postat pe site-ul oficial, detaliază modul în care s-au desfășurat evenimentele și spune că va contesta decizia.

Federația Română de Rugby va contesta decizia de depunctare a echipei naționale de rugby a României emisă de Comisia de Soluționare a Disputelor, care afectează clasamentul turneului de calificare pentru Cupa Mondială din Japonia.

World Rugby a dat publicității astăzi (n.r. – marți) deciziile Comisiei de Soluționare a Disputelor desemnate de forul mondial să evalueze problemele apărute legate de calificarea la Cupa Mondială de Rugby 2019. Astfel, în ceea ce privește problemele de eligibilitate, România (un jucător), Spania (doi jucători) și Belgia (cinci jucători) au fost considerate vinovate întrucât au folosit jucători neeligibili și penalizate cu retragerea a câte cinci puncte pentru fiecare meci în care au fost folosiți jucătorii, la care se adaugă sancțiuni financiare, suspendate pe o perioadă de 5 ani. S-a hotărât de asemenea că rezultatul meciului dintre Belgia și Spania să rămână neschimbat.

Federația Română de Rugby nu este de acord cu decizia Comisiei de Soluționare a Disputelor, ce stipulează aplicarea unor depunctări identice pentru toate țările care au folosit sportivi neeligibili, indiferent de demersurile făcute sau de absența lor.

Pentru a putea evalua situația, iată faptele în ordinea lor cronologică.

Federația Română de Rugby a transmis către World Rugby mai multe documente scanate în vederea clarificării eligibilității unor jucători străini (anul 2015). Aceste demersuri au primit drept răspuns recomandarea unui reprezentant World Rugby de a trimite strict documentația pentru cazurile unde există neclarități, în toate celelalte implicarea World Rugby nefiind necesară.

În vederea verificării situației unor jucători, federația transmite un e-mail către adresele de contact ale federațiilor lor de origine, Tonga și Fiji, corespondența cu Tonga rămânând fără răspuns. (Fiji răspunde e-mailului transmis, clarificând indisponibilitatea jucătorului de care FRR era interesată, fiind abandonat procesul de eligibilizare a lui Eseria Vueti).

Având în vedere lipsa de reacție a Federației din Tonga, se apelează la World Rugby pentru a se obține o adresă care să faciliteze comunicarea.

World Rugby indică adresa de e-mail a președintelui Fe’ao Vunipola, căruia Federația Română de Rugby i se adresează pentru a determina dacă, din punct de vedere al statisticii competițiilor, jucătorul Sione Faka’osilea este eligibil.

Președintele Federației de Rugby din Tonga confirmă că jucătorul este eligibil să joace pentru România.

Sportivul semnează un formular World Rugby în care declară pe proprie răspundere că nu a jucat pentru reprezentativele naționale ale țării de origine și dă o declarație în care stipulează că nu a fost anunțat oficial de capturarea sa de către federația din Tonga prin semnarea unui document în acest sens.

Ca urmare a cumulării celor de mai sus cu principiul rezidenței de minimum 36 luni (cu o pauză de mai puțin de 2 luni/an) stipulat în Regulation 8 a World Rugby, jucătorul este considerat eligibil și folosit în partidele disputate de echipa națională de seniori.

La încheierea Rugby Europe Championship 2017/2018 federațiile de rugby din Rusia și Spania reclamă la Rugby Europe și World Rugby folosirea de către România a jucătorului Sione Faka’osilea, considerat neeligibil.

Ca urmare a acestei sesizări, Rugby Europe și World Rugby cer detalii privind eligibilitatea tuturor jucătorilor străini folosiți în ediția 2017/2018 a Rugby Europe Championship.

Federația Română de Rugby pune la dispoziție toate documentele solicitate de cele două foruri.

Forul mondial numește o Comisie de Soluționare a Disputelor pentru analiza întregii situații, comisia solicitând o serie de documente și argumente suplimentare, pe lângă cele transmise anterior, toate fiind trimise de către Federația Română de Rugby în termenul specificat.

FRR se înscrie la sesiunea de audieri a Comisiei de Soluționare a Disputelor, căutând un avocat cu expertiză pe legislație sportivă, care să reprezinte interesele rugbyului românesc în contextul acestei întâlniri.

Pe 10 mai 2018, la Londra, Alin Petrache, Președintele FRR, Bogdan Muntean, Managerul de Înaltă Performanță și Dan Cristea, Managing Associate în Cabinetul de Avocatură „Tucă, Zbârcea și Asociații” sunt prezenți la audierile Comisiei de Soluționare a Disputelor, punctând demersurile procedurale ale federației în vederea clarificării situației sportivului Sione Faka’osilea.

Comisia de Soluționare a Disputelor decide astăzi, 15 mai 2018, că cele 3 țări care au folosit jucători neeligibili, Belgia, Spania și România, să fie sancționate cu aceeași măsură de depunctare – minus 5 puncte pentru fiecare partidă în care s-au folosit jucătorii neeligibili – indiferent de numărul jucătorilor folosiți și de absența sau prezența unor circumstanțe atenuante.

Federația Română de Rugby a urmărit întocmai procedura de verificare a eligibilității, așa cum este ea stipulată în Regulation 8 a World Rugby, pentru toți jucătorii străini care ar fi putut fi eligibili pentru echipa națională, respectând situațiile particulare ale fiecărui sportiv și renunțând la demersurile sale acolo unde criteriile nu erau îndeplinite. Am prezentat dovezi privindu-l pe Sione Faka’osilea, dovezi care confirmă că federația noastră s-a adresat cu bună credință tuturor celor implicați, astfel încât, considerând informațiile primite drept corecte, a decis folosirea sportivului. Toate celelalte federații judecate în acest proces, cea belgiană și cea spaniolă, nu au specificat să fi făcut aceste demersuri de verificare, primind însă astăzi aceeași sancțiune ca și România. Mai mult decât atât, nu există nicio diferențiere în ceea ce privește o directă proporționalitate între numărul de jucători neeligibili folosiți și numărul de puncte scăzute, ceea ce reafirmă liniaritatea deciziei, în ciuda circumstanțelor particulare care ar fi trebuit luate în considerare.

Federația Română de Rugby nu poate accepta o decizie în care echipele care încalcă regulamentele cu bună știință sau din ignoranță sunt tratate identic cu cele care respectă toți pașii procedurali indicați, mai ales în contextul în care această hotărâre neagă un drept competițional câștigat pe teren de jucătorii echipei naționale, construit cu migală și efort în ani de zile. Seria de participări neîntrerupte la Cupa Mondială de Rugby nu trebuie să fie încheiată de o atare decizie. Comisia de Soluționare a Disputelor a constatat lipsa unei baze de date publice autorizate în care să se facă verificările necesare, evaluând demersurile consecvente ale Federației Române de Rugby drept similare lipsei unor investigații și a unor înscrisuri obligatorii, constatate în cazul celorlalte 2 federații sancționate identic cu România.

FRR va contesta această decizie la Comisia de Apel a World Rugby, luptând cu toate mijloacele și instrumentele disponibile pentru interesele rugbyului românesc. Folosirea unui jucător neeligibil într-un meci atrage automat sancțiunea amenzii, conform Regulii 8.5.1 din Manualul World Rugby. Pentru a atrage sancțiunea depunctării, trebuie să fie identificate circumstanțe agravante în modul în care federația gestionează procesul de verificare a eligibilității. Federația Română de Rugby consideră că întreaga sa conduită dovedește existența unor circumstanțe atenuante evidente, baza pe care își va formula apelul împotriva deciziei Comisiei de Soluționare a Disputelor”, comunică Federația pe site-ul oficial.

Echipele au 14 zile pentru a face apel, timp în care World Rugby a anunțat că nu va mai face nici un comentariu pe seama acestui subiect.

 

Lucian Sandu

sursa foto: frr.ro