joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ion Cupă: „Nu este în regulă ca președintele României să preia rolul de lider al opoziției în absența unui drum al opoziției”

Deputatul Ion Cupă, președinte ALDE Dolj, a precizat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă că președintele Klaus Iohannis a prezentat date în ceea ce privește situația economiei românești într-un mod din care reiese că se merge pe un drum greșit, iar lucrurile nu ar sta în acest mod.

Nu este în regulă ca președintele României să preia rolul de lider al opoziției în absența unui drum al opoziției, președintele să înceapă o campanie, zic eu, electorală, să prezinte niște date nu neapărat nereale, dar modalitatea de prezentare a lor a arătat că România merge pe drum greșit. Lucrurile nu stau așa”, a spus deputatul Ion Cupă, președinte ALDE Dolj.

În sprijinul celor afirmate, liderul ALDE Dolj a prezentat date raportate de Institutul Național de Statistică și confirmate, potrivit acestuia, de instituții și organisme financiare internaționale (FMI, Banca Mondială, BERD, Comisia Europeană).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Câștigul salarial mediu net a crescut în martie cu 15,5%, la 2.704 lei, față de luna martie a anului trecut, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică (INS); veniturile la Bugetul Central Consolidat pe primele patru luni în raport cu aceeași perioadă a anului 2017 au crescut cu 11.8% de la 80,1 mld. lei la 89,6 mld. lei; în ultimii 4 ani doar în 2016, în timpul guvernării Cioloș, s-a înregistrat o scădere cu 4,6% a acestor venituri; în ceea ce privește veniturile colectate la buget, spre deosebire de primul trimestru din 2017, s-a colectat cu 8,1 mld. lei în plus, adică 76,5 mld. lei în perioada ianuarie – aprilie 2018, față de 68,4 mld. lei în aceeași perioadă din 2017. Totodată, față de valoarea programată în privința colectării la buget, aceasta a fost depășită cu 1 mld. lei. Programat pentru primul trimestru din 2018 a fost 75,5 mld. lei, iar guvernul PSD – ALDE a reușit să realizeze 76,5 mld. lei; în privința colectării contribuțiilor pentru asigurări sociale acestea au crescut cu 33,6% față de aceeași perioadă a anului trecut; în privința veniturilor din accize avem un plus de 14,7% față de ianuarie – aprilie 2017; în privința veniturilor din TVA, de asemenea, un plus de 1,1%; referitor la investiții, valoarea acestora s-a dublat pe primele patru luni ale acestui an de la 2,9 mld. lei la 5,9 mld. lei. Atenție, deficitul pe care îl avem finanțează în proporție de 98% investițiile; bani europeni am atras în aceste patru luni cu 28% mai mulți decât în perioada similară a lui 2017; dacă ne uităm la ultimii 5 ani, tot anul guvernării Cioloș 2016 – are cea mai mică cifră la acest capitol: 6,9 miliarde lei față de 17,1 mld. lei în 2017; în ceea ce privește producția industrială, în primele două luni este o creștere cu 7% față de primele două luni ale anului 2017; exporturile s-au aflat la 10,9 mld. lei în primele două luni, cu 11,6% mai mult față de aceeași perioadă din 2017; înregistrăm cel mai mic șomaj pe care l-a cunoscut vreodată România, de 3,94% în primele două luni, în scădere față de aceeași perioadă din 2017 de la 4,74%; datoria guvernamentală este mai mică. Dacă în 2016 se afla la 37,6%, în 2017 această a fost de 35%, iar tendința este de scădere”, sunt datele prezentate de Ion Cupă.

Liderul ALDE Dolj a cerut politicienilor de vârf să utilizeze cu mare grijă cifrele economice pentru a nu lansa interpretări politicianiste care pot afecta imaginea țării și credibilitatea în fața investitorilor.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, vicepreședintele Anișoara Stănculescu a avertizat prin mesajul său asupra creșterii alarmante a ratei abandonului școlar atât la nivel național cât și la nivelul județului Dolj, dar și asupra notelor sub 5 luate de aproape 40% dintre copiii din clasa a VIII-a din întreagă țară.

Dacă nu conștientizăm repede aceste cifre la toate palierele de decizie, tendința se va accentua și va consolida acest context social discriminatoriu cu diferențe enorme între școala de la țară și cea din oraș. Comunitățile ar trebui să fie coresponsabile alături de părinți în eliminarea abandonului școlar”, a afirmat liderul ALDE Craiova, Anișoara Stănculescu.

Tot vineri, în cadrul conferinței de presă menționate anterior, consilierii municipali ALDE Firmilian Calotă și Dumitru Mănescu au prezentat proiectul inițiativei lor în Consiliul Local Craiova privind parcările rezidențiale din oraș. Potrivit acestora, se urmărește inventarierea tuturor parcărilor rezidențiale și raționalizarea folosirii lor după cum urmează: între orele 17.00 și 7.00 de către cei care le au în folosință iar dincolo de acest interval de către oricine caută un loc de parcare. Aceștia susțin că astfel s-ar disciplina lucrurile în traficul craiovean și ar spori confortul urban.

Inițiatorii au precizat că așteaptă discutarea acestei inițiative în ședința care va avea loc la finalul acestei luni.

Politica