vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bătălie dură pentru un loc la catedră

Ca în fiecare an, peste o mie de profesori din judeţul Dolj se pregătesc, în această perioadă, pentru examenul de titularizare, care va avea testul scris pe data de 11 iulie a.c.. Dascălii care vor obţine note de trecere la probele practice şi la inspecţiile la clasă, susţinute până la finele acestei luni, trebuie să obţină minimum nota 7 la partea scrisă a examenului, asta pentru a deveni titulari pe post. În caz contrar, dacă obţin o notă între 5 şi 6,99, aceştia rămân suplinitori pentru încă un an. Cea mai mare problemă este şi în acest an numărul mic de catedre comparativ cu cel al candidaţilor. Pentru a-şi spori şansele de reuşită, mulţi dintre profesori au optat şi pentru alte judeţe.

După elevi, va veni şi rândul dascălilor doljeni să treacă prin febra examenelor! Cadrele didactice promoţia 2018 sau suplinitori din anii anteriori vor trebui să se prezinte la testul scris în data de 11 iulie a.c., nota obţinută având o pondere de 75% în media de repartizare. Diferenţa o asigură notele luate cu ocazia susţinerii inspecţiilor de la clasă. Condiţia angajării pe perioadă nedeterminată (titularizare) este ca respectivul candidat să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică şi/sau inspecţia specială la clasă.

Suplinirea, a doua şansă

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform graficului de desfăşurare a examenului, proba scrisă se susţine pe baza subiectelor elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în concordanţă cu programele pentru concurs, în specialitatea postului didactic, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei. În cazul în care un dascăl nu obţine nota 7 la acest examen scris, ci o notă între 5şi 6,99, respectivul va fi angajat pe o perioadă determinată (suplinire).

Îşi încearcă norocul în alte judeţe

Cunoscută fiind situaţia în judeţul Dolj, cea referitoare la numărul mic de posturi titularizabile comparativ cu solicitările, mulţi dintre dascăli au optat pentru alte judeţe şi anul acesta. Sunt conştienţi că vor face drumuri pentru susţinerea inspecţiilor, ceea ce înseamnă bani şi timp, dar speră ei ca măcar aşa să prindă un post. În cazul în care vor reuşi să obţină nota de trecere la examenul scris, profesorii care au optat pentru alte judeţe sunt dispuşi să locuiască cu chirie în anul şolar viitor.

Avem un singur post pentru limba română şi suntem, din nou, sute de candidaţi. O să încerc şi la Ilfov şi poate reuşesc. Este foarte greu să prinzi un loc în învăţământ. Am colege care au stat cu chirie acolo pentru a nu pierde postul. Au cheltuit enorm dar măcar au acum un post”, a spus una dintre profesoarele de limba română din Craiova.

Fracţiuni de normă, plan de rezervă

Referitor al numărul de posturi din Dolj, anul acesta sunt 66 de catedre, la discicipline precum: limba română, matematică, educaţie fizică şi sport, limba şi cultură engleză, cultură civică, judo, carting, fizică, dar şi la muzică instrumentală şi instruire practică. Foarte multe persoane s-au înscris pentru posturile de educator, fiind 248 de candidaţi pe listă. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, aici sunt opt catedre vacante pe perioadă de patru ani şi alte 80 de posturi vacante sau rezervate pentru un an. Bătălie mare va fi şi pentru un post de învăţător, fiind 112 candidaţi şi cinci posturi pe patru ani. De asemenea, la limba şi literatura română sunt 93 de înscrişi şi un post vacant pe patru ani, la care se adaugă trei posturi rezervate. Chiar dacă nu se titularizează în această vară, dascălii pot ocupa fracţiuni de normă urmând a deveni titulari în primăvara anului 2019, potrivit Legii Educaţiei. În total, în judeţul Dolj s-au înscris în vederea susţinerii examenului de titularizare nu mai puţin de 1.112 candidaţi.

Politica