România depăşeşte SUA în Indexul Global al Libertăţii Presei 2018

Home Actualitate România depăşeşte SUA în Indexul Global al Libertăţii Presei 2018
România depăşeşte SUA în Indexul Global al Libertăţii Presei 2018

România ocupă locul 44, urcând două locuri faţă de anul precedent, clasându-se chiar în faţa Statelor Unite, în ediţia din anul 2018 a Indexului Global al Libertăţii Presei, publicat miercuri de organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF).

În pofida evoluţiei pozitive a libertăţii presei în România, organizaţia trage un semnal de alarmă în legătură cu „transformarea mass-mediei în instrumente de propagandă politică” şi „temerile privind cenzura politică” în acest domeniu, scrie Mediafax.

„Mass-media a fost din ce în ce mai mult transformată în instrumente de propagandă politică (în special în anii electorali), unde politizarea excesivă a mass-mediei, mecanismele corupte de finanţare, politicile editoriale subordonate intereselor proprietarului şi infiltrarea redacţiilor de către serviciile de informaţii au devenit noul normal”, afirmă RSF.

„Mediul mediatic a fost, de asemenea, afectat de activităţile grupurilor de extremă-dreaptă cu legături cu Biserica Ortodoxă – ea însăşi parţial finanţată de stat – care se opun deschis libertăţii presei”, se mai arată în comunicat.

„Un proiect de lege propus de Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul Partidului Social-Democrat, care ar penaliza denigrarea României în străinătate şi va reintroduce defăimarea în Codul penal. Acesta a alimentat temerile cu privire la cenzura politică în mass-media”, adaugă RSF.