joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Prima livrare de porci din rasa Mangaliţă în judeţul Dolj. O familie din Brădeşti a ales varianta maximă

În comuna Brădeşti a fost efectuată, vineri, prima livrare de porci din rasa Mangaliţă, fiind astfel demarat proiectul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, special gândit pentru creşterea porcilor din această rasă. Se doreşte dezvoltarea acestui proiect întrucât carnea de Mangaliţă este mult mai recomandată pentru consum şi astfel românii ar putea mânca sănătos. Dincolo de acest aspect programul vine cu o serie de beneficii atât pentru furnizori, cât şi pentru crescători şi procesatori. Doljeanul din Brădeşti a făcut cerere pentru zece purcei, pe care s-a angajat să îi crească sănătos, la finalul perioadei de creştere urmând să înapoieze jumătate din cantitate, dar nu gratuit ci contra sumei de 12, 13 lei/kilogram.

Pentru a se asigura că fermierii cărora li se vor aproba astfel de cereri vor respecta cerinţele de creştere a animalelor, reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Dolj vor efectua controale lunare. Cert este că nu se va admite hrană bazată pe concentrate, iar mediul de dezvoltare va trebui să fie cât mai apropiat de cel natural (spaţiu deschis n.r.).

Este un proiect amplu şi sper să fie de bun augur şi să ajungem măcar la jumătate din cel pentru „Tomate”, unde, până acum, avem peste 1.050 de cereri depuse. Revenind la „Mangaliţa”, este vorba de spre o rasă mai specială, este adevărat, cu multă grăsime, dar, fără colesterol, iar hrana trebuie făcută numai cu cereale, din producţie proprie, fără concentrate, din gospodăria proprie. Acesta a fost şi unul dintre motivele demarării proiectului, deoarece se doreşte stimularea gospodăriilor, pentru că produsele obşinute, de pe suprafeţe mici, nu pot fi valorificate pe piaţă. Controalele se vor desfăşura lunar, pentru a fi observate procedurile de creştere a porcilor din această rasă”, a explicat ing. Adrian Popa, director al Direcţiei pentru Agricultură Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

400 de cereri depuse, 50 eligibile

Aflând despre acest program, doljenii nu au stat pe gânduri şi au depus solicitări la Direcţia Agricolă Dolj. Dintre cele 400 de cereri doar 50 sunt eligibile, dar şi aşa este mai dificil să fie onorate întrucât în judeţul Dolj aceşti purcei nu sunt foarte răspândiţi. „Până acum, am avut peste 400 de cereri, dar numai 50 eligibile, iar câştigător a fost cel de la Brădeşti. Sunt convins că, în anii viitori, numărul beneficiarilor va creşte”, a completat Popa.

250 de lei/purcel

Proiectul este de bun augur şi pentru cei care au ferme, pentru crescători. Aceştia ştiu sigur că vor livra purcei, încasând câte 250 de lei pentru fiecare animal predat. „În urmă cu opt ani, am luat, pentru mine, purcei din această rasă. Când am văzut calitatea cărnii, mi-am dat seama că poate fi o investiţie de viitor şi am început să produc, iar, acum, sunt furnizor, cel de-al doilea din judeţ”, a menţionat Florin Popescu, furnizorul din Dolj.

Familiarizat cu rasa Mangaliţă

Doljeanul care a primit purceii este familiarizat cu această rasă. Creştea deja purcei pentru consum propriu, cumpărând animalele din Harghita.

Mă bucur că sunt primul beneficiar din Dolj şi sunt convins că era nevoie de un astfel de program. Porci cumpăram doar pentru consumul propriu de la Harghita, tocmai pentru că nu ştiam că sunt crescători şi în Dolj. Anul acesta, în februarie, am cumpărat doi purcei de mangaliţa de acolo, pe care am plătit câte 350 de lei. Acum că i-am primit pe cei solicitaţi prin programul de minimis sper că mă voi putea dezvolta şi în zona aceasta de creştere a porcilor. În primul rând, am garanţia unui contract ferm cu procesatorul, iar acest lucru te asigură că vei câştiga”, a spus Adi Leoveanu din Brădeşti.  

Ţinut până ajunge la 130 de kilograme

Conform proiectului, purceii pot fi livraţi atunci când ajung la o greutate de minimum 10 kilograme, fiecare, iar furnizorul primeşte 250 de lei pentru animalul predat beneficiarului. Acesta din urmă se poate înscrie în proiect cerând de la doi la zece purcei dar doar cu număr par. După perioada de acomodare, timp în care între şapte şi zece zile stă în spaţiu închis, animalul ajunge într-un mediu liber, pe exploataţii agricole, iar când atinge greutatea de 130 de kilograme este predat procesatorului. Jumătate din cantitate rămâne la cel care i-a crescut luând decizii cu privire la utilizarea lor. Până în prezent, singurul abator de specialitate se află la Dăbuleni, în Dolj, acolo unde era înregistrată şi singura fermă de creştere. Între timp, reprezentanţii Direcţiei au mai descoperit o astfel de fermă, lângă Craiova. 

Politica