sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Prima ediție a Festivalul daco-roman ,,Drubeta”

Prima ediţie a Festivalului daco-roman „Drubeta”, s-a desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute, în Drobeta Turnu Severin, în cadrul Zilelor Orașului. Este vorba despre un eveniment ce a cuprins demonstraţii militare,o paradă de noapte cu torţe, bătălii între legiunile romane şi trupele de daci, dansuri antice, dar şi lupte între gladiatori.

Festivalul daco-roman „Drubeta” a debutat, vineri seară, cu prezentarea trupelor de daci, romani şi gladiatori, moment urmat de o paradă spectaculoasă a războinicilor. Aceştia au defilat în centrul municipiului Drobeta Turnu Severin, pornind din faţa Palatului Culturii „Teodor Costescu”, spre Palatul Administrativ, fiind filmaţi şi fotografiaţi de sute de severineni.

Este o reacţie de bucurie şi de încântare deoarece spectacolul acesta stradal ni s-a părut tuturor, cred, extrem de interesant, de luminos, de insolit pentru spaţiul nostru urban. Sperăm că această primă ediţie a festivalului daco-roman Drubeta să deschidă calea unor ediţii viitoare la fel de interesante, de spectaculoase, de atractive atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari”, a spus Sorin Vidan, managerul Palatului Culturii „Teodor Costescu”, la finalul paradei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

,,Sunt premize bune!”

Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin a organizat acest festival deoarece oraşul are un patrimoniu roman foarte valoros. Localitatea s-a dezvoltat în apropierea castrului roman Drobeta, devenind dintr-un punct strategic iniţial un oraş de răscruce a drumurilor pe uscat şi pe apă care duceau la nord şi la sud de Dunăre. În timpul antichităţii romane, a devenit primul centru urban din regiune şi al treilea din provincia Dacia, după Sarmizegetusa şi Apullum. În timpul lui Hadrian oraşul a fost declarat municipiu (în 121), în momentul în care populaţia atinsese 14.000 de locuitori. În timpul lui Septimiu Sever a fost ridicat la rangul de colonie (în 193), ceea ce conferea locuitorilor urbei drepturi egale cu cetăţenii Romei.

Am decis să iniţiez acest proiect pentru că avem nişte meleaguri pline de istorie, avem o istorie foarte bogată şi trebuie să o valorificăm şi din punct de vedere turistic. Să nu uităm faptul că acum aproximativ 2000 de ani romanii au intrat pe la Drobeta-Turnu Severin în Dacia şi e păcat, pentru noi ca şi comunitate să nu valorificăm turistic această oportunitate având în vedere că turismul poate constitui un motor de dezvoltare, inclusiv economică, a judeţului Mehedinţi şi a municipiului Drobeta Turnu Severin. A fost o paradă de deschidere foarte reuşită, foarte multe persoane prezente, mulţi copii bucuroşi, foarte încântaţi, cred că sunt premize bune pentru ca şi ediţiile viitoare să fie din ce în ce mai reuşite”, a declarat viceprimarul Severinului, Daniel Cîrjan.

Politica