marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

30 de copii, „apărători” ai păsărilor din situl de protecţie avifaunistică Bistreţ

30 de copii din comuna doljeană Bistreţ sunt, de marţi, ecologişti cu „acte în regulă” şi au primit şi biciclete care să-i ajute să îşi ducă la îndeplinire sarcinile. Aceasta, în cadrul unui proiect derulat de Consiliul Judeţean Dolj, prin Centrul Judeţean pentru Protecţia Naturii, Turism şi Dezvoltare Durabilă Dolj, şi CEZ România.

Prin proiectul „Bicicleta verde Junior”, finanţat de CEZ România, se urmăreşte protejarea şi punerea în valoare a sitului de protecţie avifaunistică Bistreţ, declarat încă din anul 2012, conform convenţiei Ramsar, zonă umedă. Iniţiatorii proiectului vor să informeze copiii cu referire la speciile de păsări care trebuie protejate, pentru ca ulterior, cei mici să îi determine şi pe ceilalţi membri ai comunităţii să înţeleagă importanţa acestei arii.

În cadrul proiectului, copiii selectaţi în program, care au vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, sunt încurajaţi să se deplaseze pe malurile lacurilor, să vadă şi să recunoască păsările protejate. Pentru aceasta, copiii au primit câte o bicicletă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Şi pentru a-i responsabiliza, copiii au primit diplome şi ecusoane de ecologişti, care le-au fost oferite de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, în cadrul unui moment festiv care a cuprins şi un spectacol susţinut de ansamblul Bistriceanca, format din copii din localitate.

Prin 2005-2006 toată această zonă era inundată şi de dincolo de Rast de la Ciuperceni şi până la Dăbuleni apele invadaseră toată această zonă. Asta s-a întâmplat din cauza nesăbuinţei omului, din cauza nerespectării unor reguli elementare şi natura îşi cere drepturile ei. De aceea am dorit să fim aici, lângă dumneavoastră, să dăm acest semnal că este foarte important ce s-a întâmplat. În cadrul Consiliului Judeţean s-a creat o instituţie specială care administrează întreg coridorul Jiului până la vărsare şi de acolo în toată această arie până dincolo de Ciuperceni, care înseamnă practic o zonă de pre deltă a Dunării şi care nouă ne este foarte dragă. Încet, încet, pe fonduri ale Uniunii Europene activitatea acestei instituţii va creşte foarte mult în aşa fel încât până la urmă nu se va putea tăia un pom din această zonă fără ca această instituţie să ştie şi nimeni nu va putea să facă o carieră de pietriş sau altceva până când această instituţie nu îşi dă avizul pentru că trebuie să păstrăm toate aceste lucruri. Fauna, flora care sunt în această zonă aproape că nu le mai regăsim decât în deltă. Este o bogăţie cu care ne-am născut şi cu care am crescut. Înseamnă foarte mult pentru viaţa omului să ai un mediu foarte sănătos şi ceea ce se petrece astăzi aici este foarte important. Fiecare copil va primi o bicicletă, fiecare copil este un cercetaş de acum şi este un voluntar câştigat pentru cauză. Adică ei vor învăţa cum să aibă grijă de păsările, de animalele din această zonă, de întregul areal”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Şeful administraţiei doljene a amintit şi parteneriatul cu CEZ: „CEZ este o instituţie pe care o respectăm, a crescut foarte mult şi în ultimii ani aproape că nu pot să vă spun o a doua instituţie cu care să fi avut relaţii aşa de bune”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a ţinut să aprecize activitatea primarului comunei Bistreţ. „Ceea ce a făcut doamna primar aici arată că mâna de femeie sfinţeşte locul şi a făcut mai mult decât nu ştiu câte generaţii de primari care au trecut pe aici. Ne-o dorim în continuare cu forţă şi cu putere. Venind aici am văzut uliţele satului asfaltate. Am văzut apă, canalizare, vedem căminul acesta, primăria, aproape că nu a existat un proiect european în care doamna primar să nu fi fost prezentă şi să nu fi luat fonduri”, a mai afirmat Ion Prioteasa.

Cristiana Antonie, edilul comunei, spune că va încerca, în continuare, să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea localităţii.

Am făcut toate eforturile pentru a face proiecte, în special proiecte europene pe toată infrastructura de apă-canal, infrastructura socială şi depunem în continuare proiecte pe partea turistică pentru a evidenţia frumuseţile Bistreţului. Şi când spun asta mă refer la aria protejată, o arie cu care ne mândrim. Îmi pare rău că nu sunt aşa bani mulţi europeni pentru a dezvolta cele trei terase ale Bistreţului pe care vrem să le promovăm”, a afirmat Cristiana Antonie, primarul comunei Bistreţ.

La evenimentul organizat la Căminul cultural din comuna Bistreț au mai participat administratorul public al județului Dolj, Cosmin Durle, directorul CJPNTDRD Dolj, Emilia Florea, și președintele Directoratului Distribuție Oltenia, din cadrul CEZ România, Ion Dobrescu.

Politica